- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ai investit într-un fond mutual? Cum îţi dai seama câţi bani face
Principalul atu al fondurilor mutuale este că un manager profesionist face toată treaba pentru investitor. Pentru a evalua cât de eficient este managerul pe mâinele căruia şi-a lăsat banii, investitorul nu trebuie să aibă un master în economie, ci doar să fie atent la trei indicatori-cheie.
Ai investit într-un fond mutual? Cum îţi dai seama câţi bani face
Rata inflaţiei, dobânzile bancare şi indicii bursieri sunt cei trei indicatori care contează în evaluarea performanţei sau a randamentului unui fond mutual. Faptul că un fond mutual a câştigat 1% într-un an sau într-o lună îl poate face fericit pe investitor, însă dacă inflaţia a fost de 4% în acelaşi interval, investitorul devine subit trist pentru că randamentul real obţinut de fond (corectat cu rata inflaţiei) este negativ, de minus 3%. Altfel spus a pierdut 3% din suma investită chiar dacă fondul a reuşit să obţină o performanţă pozitivă.
Metaforic vorbind, pentru economii şi investiţii, inflaţia este asemeni igrasiei într-o casă proaspăt renovată. Inflaţia devalorizează moneda astfel că investiţiile trebuie orientate astfel încât să aducă un profit cel puţin peste rata inflaţiei. În octombrie, rata anuală a inflaţiei (oct 2011-oct 2010) a fost de 3,55%, iar randamentele fondurilor mutuale pe ultimele 12 luni (oct 2011-oct 2010) se situează între un minus de 31% şi un plus de 12%. Investitorii în cel mai performant fond mutual (OTP Obligaţiuni) au câştigat un profit real de 8,45%, în timp ce clienţii fondului cu cele mai mari pierderi (Active Dinamic) au pierdut 34%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Citeşte mai multe despre fondurile mutuale pe www.zf.ro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO