- Home
- Economic
- LONDRA, (13.05.2015, 17:33)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
AIE: Bătălia între OPEC şi producătorii concurenţi de petrol abia a început
Bătălia pentru piaţa petrolului între OPEC şi producătorii concurenţi ai organizaţiei abia a început, existând puţine dovezi care să sugereze că prăbuşirea preţurilor a redus semnificativ oferta, estimează Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE), citată de Financial Times.
Urmărește
236 afișări
AIE: Bătălia între OPEC şi producătorii concurenţi de petrol abia a început (Imaine: Shutterstock)
Potrivit AIE, creşterea producţiei de ţiţei din Statele Unite a încetinit în urmă scăderii cotaţiilor, dar redresarea preţurilor din ultima perioadă poate opri declinul livrărilor.
Furnizorii de petrol din afara OPEC au rezistat presiunii preţurilor, în timp ce OPEC intensifică producţia, se arată în raportul lunar al AIE.
"Este prematur să sugerezi că OPEC a câştigat bătălia pentru cota de piaţă. De fapt, această bătălie abia a început", potrivit agenţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Oferta de petrol la nivel mondial a crescut în aprilie cu 3,2 milioane de barili pe zi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, avansul fiind cu mult peste creşterea cererii.
AIE consideră că decizia OPEC din noiembrie de a nu reduce producţia şi de a lupta pentru cota de piaţă, în timp ce producătorii din afara organizaţiei înregistrează costuri mai mari de producţie, a fost doar primul pas al unei strategii.
Planul mai include creşterea producţiei şi investiţii în noi capacităţi de producţie, în timp ce producătorii din afara OPEC au luat măsuri de reducere a cheltuielilor.
Producţia de ţiţei a OPEC a crescut în aprilie cu 160.000 de barili pe zi, la 31,21 milioane de barili pe zi, cel mai ridicat nivel atins după septembrie 2012, fiind cu aproape 1,4 milioane de barili pe zi mai mare faţă de aprilie 2014.
În raportul AIE se arată că creşterea ofertei de petrol a producătorilor din afara OPEC şi a Statelor Unite a depăşit aşteptările, organizaţia dând ca exemplu Rusia şi Brazilia.
AIE a majorat estimarea de creştere a producţiei de petrol a producătorilor din afara OPEC în 2015 cu 200.000 de barili pe zi, faţă de raportul de luna trecută, în acest an urmând să crească livrările cu 830.000 de barili pe zi.
După un declin de peste 50% în al doilea semestru al anului trecut, petrolul Brent este tranzacţionat la circa 67 dolari pe baril, iar ţiţeiul american West Texas Intermediate la 61 dolari pe baril.
Pentru acest an, AIE estimează creşterea cererii mondiale de petrol cu 1,1 milioane de barili pe zi, la 93,6 milioane de barili pe zi.
Cel mai mare exportator de ţiţei din lume, Arabia Saudită, a menţinut luna trecută producţia la peste 10 milioane de barili pe zi, iar statele din Golful Persic cresc la rândul lor livrările.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe