AIE: OPEC ar putea obţine în acest an venituri record de 1.000 mld. dolari din exporturile de petrol

OPEC ar putea obţine în acest an pentru prima dată venituri de peste 1.000 de miliarde de dolari din exporturi de ţiţei, dacă preţul barilului se menţine peste nivelul de 100 de dolari, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), scrie Financial Times (FT).

Urmărește
8 afișări

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) este unul dintre principalii beneficiari ai aprecierii preţurilor petrolului, susţinute de la începutul acestui an de tensiunile din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Preţul petrolului Brent a crescut miercuri, la 115,23 dolari pe baril, cu mai puţin de 5 dolari sub maximul acestui an, de 120 dolari pe baril, înregistrat luna trecută, potrivit Reuters.

Economistul-şef al AIE, Fatih Birol, a declarat că noua evaluare a agenţiei arată că volumul total de barili exportaţi de OPEC în acest an va fi uşor mai scăzut decât în 2008, când veniturile organizaţiei au atins 990 miliarde de dolari. Însă, dacă preţurile vor rămâne la circa 100 de dolari pe baril pentru tot restul anului, veniturile OPEC ar putea ajunge la nivelul record de 1.000 miliarde de dolari.

"Ar fi pentru prima dată în istoria OPEC când veniturile au atins 1.000 de miliarde de dolari. Se datorează în principal preţurilor mai mari, dar şi producţiei mai ridicate. Totuşi, Arabia Saudită a făcut eforturi substanţiale pentru a calma pieţele petrolului prin creşterea producţiei", a declarat Birol într-un interviu acordat FT.

Multe state membre OPEC profită de creşterea preţurilor pentru a majora cheltuielile publice, inclusiv pentru a apăra regimurile politice de tensiunile sociale. Arabia Saudită a anunţat un pachet multianual de cheltuieli de 129 miliarde de dolari, din care 35 miliarde de dolari vor fi investite în 2011.

Aceste "generozităţi" indică faptul că Regatul are nevoie ca preţul petrolului să rămână la cel puţin 83 de dolari pe baril pentru a finanţa bugetul pe anul acesta.

"Cu cât câştigă mai mult, cu atât tind să cheltuiască mai mult. Deci nivelul la care au nevoie să se menţină preţul petrolului tinde să urce", comentează Leonidas Drollas, economistul şef al Centrului pentru Studii Globale în domeniul Energiei, de la Londra.

Brad Bourland, economistul şef al Jadwa, o casă de investiţii din Riyadh, anticipează că, dacă guvernul saudit nu ia măsuri de reducere a cheltuielilor, preţul minim de care au nevoie pentru echilbirarea bugetului va creşte în următorii ani.

Un alt beneficiar al preţurilor ridicate este Rusia. Birol notează că, dacă preţul petrolului rămâne în medie la 100 de doalri pe baril, valoarea rezervelor de petrol şi gaze ale Rusiei ar putea creşte cu 100-350 miliarde de dolari, echivalentul a 21% din PIB-ul ţării.

Preţurile ridicate ale petrolului au început să afecteze economia globală, a mai afirmat Birol, adăugând că este "foarte îngrijorat pentru statele OCDE, în special pentru Europa".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici