- Home
- Economic
- (03.11.2022, 16:06)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
AIE trage un semnal de alarmă "pentru iarna viitoare". Europa se va confrunta cu un deficit sever de gaze naturale în 2023
- Europa se va confrunta cu o penurie de gaze naturale în 2023 şi ar putea avea dificultăţi în a obţine chiar şi jumătate din cantitatea de care are nevoie vara viitoare pentru a umple depozitele de stocare, a avertizat Agenţia Internaţională pentru Energie.
- Deficitul de aprovizionare de anul viitor ar putea fi de până la 30 de miliarde de metri cubi de gaze dacă fluxurile de gazoducte ruseşti se opresc şi cererea din China îşi revine, a precizat AIE într-un raport publicat joi.
- Agenţia şi-a reiterat apelul pentru măsuri de reducere a cererii de gaze pentru a atenua criza energetică.
Urmărește
446 afișări
Perspectivele reflectă îngrijorările din industrie că iarna viitoare va fi mai dificilă decât aceasta din cauza perioadei mai lungi cu mai puţin gaz din Rusia, cândva cel mai mare furnizor al Europei. Până în prezent, importurile record de gaze naturale lichefiate, cererea mai mică şi vremea neobişnuit de blândă din toamnă au menţinut stocurile pline şi au redus riscurile de penurie în această iarnă, informează Bloomberg.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
Dar ceea ce a ajutat Europa în acest an nu va fi garantat în 2023, deoarece livrările ruseşti vor fi probabil mult mai mici, iar concurenţa din partea Chinei pentru GNL disponibil va creşte.
"Observăm că în diferite părţi ale Europei există riscul ca în dezbatere să se strecoare un sentiment de automulţumire", a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol. "Europa trebuie să ia măsuri imediate pentru a evita riscul unei penurii de gaze naturale anul viitor".
În timp ce livrările de gaze ruseşti sunt aşteptate la aproximativ 60 de miliarde de metri cubi în acest an, acestea vor scădea probabil la mai puţin de jumătate din această cifră în 2023 sau ar putea înceta complet, a declarat AIE.
Cererea de GNL în China, pe de altă parte, ar putea reveni la niveluri apropiate de cele din 2021, pe măsură ce economia îşi revine după blocajele legate de Covid. Acest lucru ar putea absorbi mai mult de 85% din creşterea preconizată a ofertei globale de GNL anul viitor şi ar putea pune un capac asupra cantităţii disponibile pentru Europa.
Iarna viitoare va fi dificilă pentru Europa
Deficitul înseamnă că Europei i-ar putea lipsi aproape jumătate din volumul de care are nevoie pentru a umple depozitele de depozitare până la 95% până iarna viitoare. Instalaţiile de depozitare ar putea fi umplute doar în proporţie de 65%, dacă nu se reduce decalajul "dificil" în ceea ce priveşte aprovizionarea, a declarat Birol.
Estimarea implică o scădere a consumului cu 11% în această iarnă, în comparaţie cu media pe cinci ani, iar regiunea încheie acest sezon de încălzire cu depozitele de stocare pline în proporţie de aproximativ 30%.
Birol intenţionează să organizeze începând de mâine întâlniri cu "mai multe guverne europene" pentru a trage "un semnal de alarmă pentru iarna viitoare", a spus el.
AIE intenţionează să prezinte o foaie de parcurs cu privire la modul de reducere a deficitului de gaze anul viitor prin măsuri politice concrete, cum ar fi accelerarea investiţiilor în eficienţa energetică şi în sursele regenerabile, precum şi prelungirea centralei nucleare în unele ţări până în primăvara anului viitor sau chiar mai departe, a spus el.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe