AIPC şi CFA acuză două SIF-uri că încălcă drepturile acţionarilor prin respingerea completării AGA

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) şi CFA România acuză SIF Transilvania şi SIF Oltenia că încalcă drepturile acţionarilor de a introduce noi puncte pe ordinea de zi a AGA, prin respingerea propunerilor de creştere a dividendelor pentru 2010.

Urmărește
28 afișări

Un grup de acţionari, reprezentând împreună mai mult de 5% din capitalul social al celor două SIF-uri, au depus la 21 martie cereri privind includerea unor puncte suplimentare pe ordinea de zi a adunării generale a acţionarilor, respectiv propuneri de majorare a dividendelor pentru 2010, potrivit AIPC şi CFA România.

Reglementările CNVM spun acţionarii unei companii listate pot solicita introducerea unor noi puncte pe ordinea de zi a AGA numai dacă deţin cumulat pest 5% din acţiunile societăţii respective.

Consiliile de Administraţie ale celor două SIF-uri au respins cererile, susţinând că investitorii respectivi ar fi trebuit să prezinte extrase de cont de la Depozitarul Central prin care să demonstreze calitatea de acţionar.

AIPC şi CFA România consideră că SIF-urile au încalcat o prevedere din Regulamentul CNVM 6/2009, respectiv solicitarea dovezilor înainte de respingerea completării ordinii de zi a adunării generale a acţionarilor.

"(...) Asistăm la încălcarea prevederilor art. 11 din regulamentul CNVM nr. 6/2009, respectiv «Dovedirea calităţii de acţionar poate fi condiţionată numai de cerinţe necesare pentru identificarea acţionarilor şi numai în măsura în care acestea sunt proporţionale cu scopul urmărit»", se arată într-un comunicat AIPC.

CFA susţine că identitatea acţionarilor se probează cu documente specifice, care au fost transmise celor două consilii de administraţie, şi nu prin extras de cont de la Depozitarul Central.

"Practic, consiliile de administraţie ale celor două societăţi se folosesc de o prevedere din statutul lor, respectiv convocatorul AGA, deşi au fost avertizate că acest fapt încalca legislaţia în vigoare menţionată mai sus", se spune într-un comunicat CFA România, asociaţia analiştilor financiari din România.

CFA Romania consideră că BVB şi CNVM ar trebui să investigheze şi să ia măsuri pentru remedierea situaţiei şi sanctionarea celor vinovaţi, având în vedere efectele negative majore pe care astfel de practici le generează.

"Consecinţa unui astfel de comportament este că investitorii sau potenţialii investitori, români sau străini, vor putea trage concluzia că respectarea legislaţiei pieţei de capital în Romania este optională şi ca atare interesele lor nu sunt protejate corespunzător. Rezultatul va fi descurajarea oricăror intrări pe piaţa de capital din România şi migrarea capitalului românesc pe alte pieţe de capital, unde drepturile investitorilor sunt apărate în mod adecvat", potrivit CFA România.

Mai mulţi investitori au solicitat SIF Oltenia distribuirea unui dividend de 0,125 lei/titlu, cu 67% mai mare decât propunerea Consiliului de Administraţie, însă administratorii au respins cererea, susţinând că unii dintre ei nu au făcut dovada că sunt acţionari. Astfel, propunerea de dividend a rămas la 0,075 lei/acţiune

În cazul SIF Transilvania, două grupuri de investitori au solicitat majorarea dividendului pe care Consiliul de Administraţie al SIF l-a propus, de 0,03 lei/acţiune, dar nici aceste cereri nu vor fi dezbătute de acţionari în AGA, întrucât, potrivit administratorilor, deţinerile acestora nu cumulau minim 5% din acţiunile firmei.

Prima propunere era ca dividendul să fie majorat cu 33%, la 0,04 lei/titlu, iar al doilea grup consideră că SIF Transilvania trebuie să distribuie un dividend de 0,055 lei/titlu, cu 83% peste propunerea Consiliului de Administraţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici