- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
AIPC solicită clarificări despre intenţia Transelectrica de a vinde un pachet suplimentar de acţiuni
AIPC solicită Transelectrica (TEL) clarificări cu privire la intenţia de a vinde pe bursă 12% din acţiuni, rezultate dintr-o majorare de capital, şi atrage atenţia că societatea trebuie să emită titluri suplimentare care să fie acordate actualilor acţionari pentru a-şi păstra participaţiile.
Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a transmis, luni, un comunicat de presă prin care solicită directorului general al Transelectrica (TEL), Horia Hăhăianu, clarificări referitoare la declaraţiile sale prin care a anunţat, săptămâna trecută, că pe lângă oferta de vânzare pe care statul vrea să o deruleze pentru un pachet de 15%, compania mai vrea să mai scoată pe piaţa de capital încă 12% din titluri, rezultate dintr-o majorare de capital.
Hăhăianu afirma miercuri că vânzarea celor două pachete de acţiuni pe Bursa de la Bucureşti va avea loc concomitent în acest an.
"Noi nu vrem să acuzăm pe nimeni, însă atragem atenţia că o majorare de capital direct prin IPO (ofertă publică iniţială - n.r.) ar putea afecta drepturile actualilor acţionari dacă nu li se acordă dreptul de preemţiune, astfel ca la majorare să se emită acţiuni suplimentare destinate acestora la preţul de emisiune, nu la cel care s-ar face oferta de vânzare a pachetului suplimentar pe bursă. Dacă nu se va acorda acest drept acţionarii s-ar vedea obligaţi să cumpere direct din piaţă sau să participe la ofertă pentru a nu le fi diluate participaţiile", a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele Consiliului Director al AIPC, Dumitru Beze.
Asociaţia menţionează totodată în comunicat că, potrivit legislaţiei pieţei de capital, intenţia privind majorarea capitalului trebuie prezentată investitorilor pentru că poate conduce la modificări ale preţului acţiunilor, "datorită efectului acestor evenimente asupra situaţiei patrimoniale şi financiare sau asupra activităţii emitentului în ansamblu".
"Pe această cale vă solicităm să daţi dovadă de transparenţă şi să reveniţi cu detalii referitoare la declaraţiile făcute în presă, pentru informarea corespunzătoare a acţionarilor societăţii şi a potenţialilor investitori", se mai spune în comunicat.
Intenţia Transelectrica de a vinde un pachet suplimentar de 12% din acţiuni, rezultate dintr-o majorare de capital, a mai fost anunţată în luna martie de directorul general adjunct al Transelectrica, Răzvan Purdilă. El spunea atunci că în urma majorării de capital statul va ramâne acţionar majoritar, cu 51%.
Conform unei anexe la scrisoare de intenţie cu FMI, Guvernul s-a angajat să vândă o participaţie de 20% din CFR Marfă, maxim 20% din Tarom, 10% din Petrom, 15% din Transelectrica, 15% din Transgaz, 15% din Romgaz şi câte cel puţin 10% din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. Guvernul va selecta până în luna iulie consultanţi juridici pentru pachetele care urmează să fie vândute la aceste companii.
Secretarul de stat în Ministerul Economiei Claudiu Stafie declara la începutul lunii iunie că instituţia speră să obţină 2-3 miliarde de euro din vânzarea unor pachete minoritare de acţiuni la patru companii, bani care vor merge către asistenţa socială şi asigurarea finanţării pentru o serie de proiecte de dezvoltare a infrastructurii.
Compania naţională de transport al energiei electrice Transelectrica este controlată de stat, care deţine 73,68% din acţiuni prin Ministerul Economiei. Fondul Proprietatea (FP) are o participaţie de 13,49%, iar restul titlurilor sunt în portofoliile unor investitori de la Bursă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului