AIPC sugerează Guvernului să propună un preţ sub cel de la Bursă în oferta de la Petrom

AIPC solicită Guvernului să stabilească şi un preţ minim de subscriere în cadrul ofertei de vânzare a pachetului de 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP) şi sugerează că un preţ sub cel de la bursă ar fi mai atractiv pentru investitori şi, astfel, operaţiunea s-ar putea închide cu succes.

Urmărește
5 afișări

"AIPC solicită Guvernului României să ia în calcul publicarea, atât pentru tranşa alocată investitorilor instituţionali, cât şi pentru tranşa celor de retail, şi a unui preţ minim ce să se încadreze în media de tranzacţionare a acţiunii Petrom la cota Bursei din ultimele 52 de săptămâni. Acest lucru ar determina participarea, în perioada alocată subscrierii ofertei, unei mase mai mari de investitori, atât instituţionali, cât şi de retail", se arată într-un comunicat al Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC).

Totodată, AIPC sugerează Executivului ca preţul din oferta de vânzare de la OMV Petrom să fie sub cel de pe bursă pentru a fi atractiv pentru investitori.

"Această ofertă se realizează într-o perioadă agitată din punct de vedere economico-financiar, preţul de vânzare ar trebui să conţină un discount în raport cu preţul actual de piaţă şi că pretenţiile financiare exagerate pot duce la finalizarea ofertei fără succes", potrivit reprezentanţilor investitorilor.

Surse din piaţa de capital au declarat săptămâna trecută pentru MEDIAFAX că alocarea acţiunilor în oferta de la Petrom ar urma să se realizeze în principal după regula "primul venit, primul servit" pentru pachetul cel mai mare şi la preţul cel mai mare.

Astfel, statul ar urma să anunţe un preţ maxim de vânzare, iar investitorii pot subscrie oricâte acţiuni şi la orice preţ, până la cotaţia maximă.

"Tranşa pentru investitorii instituţionali este cam de 80% - 90% din pachet, încă nu s-a stabilit exact, iar micilor investitori le va fi alocată o tranşă de 10% - 20%. Se va anunţa un preţ maxim, după care fiecare vine şi subscrie cât vrea la ce preţ vrea. În ambele tranşe se va folosi aceeaşi metodă de alocare. Câştigă cine vrea mai mult şi la un preţ cât mai mare, pentru că este important să fie vândut întregul pachet la un preţ cât mai bun", au afirmat sursele citate.

Oferta de vânzare ar urma să înceapă pe 11 - 12 iulie şi este estimată să se încheie la finalul lunii iulie, potrivit unor surse din piaţa de capital.

Operaţiunea este intermediată de către consorţiul format din banca rusă de investiţii Renaissance Capital, BT Securities, Romcapital şi EFG Securities. Consorţiul a fost selectat la începutul lunii aprilie.

Aceasta este cea mai mare ofertă din istorie derulată la Bursa de Valori Bucureşti. Dacă pachetul de acţiuni ar fi fost vândut vineri la preţul de pe bursă, statul ar încasa 2,1 miliarde lei (495 milioane euro).

Grupul austriac de petrol şi gaze OMV deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Statul are, prin Ministerul Economiei, 20,63% din titluri, iar Fondul Proprietatea 20,11% din acţiuni.

În urma ofertei de vânzare, participaţia Ministerului Economiei se va reduce la 10,79% din titluri.

AIPC menţionează, în comunicat, că oferta de la OMV Petrom este necesară pentru bursă, deoarce doar noi listări pot ridica BVB de la statutul de piaţă de frontieră (frontier market) la cea de bursă emergentă.

"Pentru a trece de la statutul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emergentă, Bursa are nevoie de noi listări care să mărească numărul de acţiuni libere tranzacţionate în piaţă. În cazul Bursei de Valori Bucureşti ne aflăm într-un cerc vicios, în sensul că emitenţii nu doresc listarea de teamă că nu ar putea obţine fondurile necesare, iar investitorii nu sunt atraşi de bursă pentru că, pe de o parte, nu găsesc companii atractive, pe de altă parte, CNVM nu se preocupă îndeajuns pentru respectarea drepturilor investitorilor şi a legislaţiei pieţei de capital", susţin reprezentanţii investitorilor.

Asociaţia aminteşte, totodată, că pieţe de frontieră mai sunt în Bulgaria, Croaţia, Estonia sau Kazahstan.

Pentru a ajunge la statutul de piaţă emergentă o bursă trebuie să aibă trei companii listate astfel încât capitalizarea totală să fie peste 873 de milioane de dolari, iar capitalizarea free-float-ului (acţiunilor libere la tranzacţionare -n.r.) să fie mai mare de 436 de milioane de dolari, în timp ce valoarea tranzacţionată trebuie să reprezinte 15% din totalul anual.

Potrivit statisticilor BVB, cinci companii îndeplinesc criteriul capitalizării totale (OMV Petrom, BRD, Fondul Proprietatea, Transgaz şi Alro), numai trei pe cel al capitalizării free-float-ului (OMV Petrom, BRD şi Fondul Proprietatea) şi doar FP respectă şi regula de lichiditate.

"Investitorii speră ca Guvernul, prin abordarea matură şi serioasă a acestei oferte publice de vânzare la Petrom, să rupă acest cerc vicios şi să folosească modelul Bursei din Polonia. Ofertele publice derulate la Bursa din Varşovia în ultimii cinci ani au atras peste 6 miliarde euro şi peste 421.500 de investitori noi", afirmă AIPC.

Totodată, reprezentanţii investitorilor atrag atenţia Guvernului şi CNVM că în ultimii doi ani fondurile de investiţii şi cele de pensii din România au investit pe bursele străine peste 500 milioane euro din activele fondurilor, din care 200 milioane ale fondurilor de pensii din cauza "lipsei de oportunităţi de investiţii pe Bursa din România".

"Intrarea în categoria pieţelor emergente ar creşte vizibilitatea pieţei locale în rândul fondurilor de investiţii străine. Acest lucru este de dorit tocmai pentru strategia pe care Guvernul României a propus-o pentru anii următori, strategie care prevede listarea unor pachete de acţiuni deţinute la
companii aflate în proprietatea statului", se mai arată în comunicat.

Intermediarii ofertei de vânzare încă discută ultimele detalii ale ofertei, inclusiv preţul maxim de vânzare, iar prospectul final urmează să fie trimis luni sau marţi spre aprobare Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), potrivit surselor citate.

Detaliile ofertei vor fi prezentate şi Guvernului pentru aprobare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici