Ajutorul financiar din SUA pentru Ucraina ar putea fi întârziat de o dispută privind resursele FMI

Majoritatea din Senatul SUA, controlată de Partidul Democrat, ar putea introduce în pachetul de ajutor pregătit pentru Ucraina o clauză care prevede majorarea resurselor financiare ale FMI, pregătind terenul pentru o dispută cu Partidul Republican, majoritar în Camera Reprezentanţilor.

Urmărește
172 afișări
Imaginea articolului Ajutorul financiar din SUA pentru Ucraina ar putea fi întârziat de o dispută privind resursele FMI

Ajutorul financiar din SUA pentru Ucraina ar putea fi întârziat de o dispută privind resursele FMI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele Comisiei pentru Relaţii Externe din Senatul SUA, Bob Menendez, a declarat luni că membrii comisiei sunt foarte aproape de un acord asupra planului de ajutor financiar pentru Ucraina, care va include creşterea finanţării pentru Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Totuşi, Comisia a amânat cu o zi, până miercuri, votul asupra măsurii. Principalul obstacol în calea unui acord este clauza privind finanţarea FMI, a declarat senatorul Lindsey Graham, din partea Partidului Republican, care nu este membru al Comisiei pentru Relaţii Externe.

Măsura a fost pregătită de Menendez şi de congresmenul republican Bob Corker, cu scopul de a sancţiona Rusia pentru incursiunea în Ucraina şi de a ajuta noul guvern de la Kiev. Corker, membru în Comisie, a afirmat că ar prefera adoptarea pachetului ca întreg, fără să fie necesară separarea în două proiecte legislative separate.

Majorarea finanţării pentru FMI a fost cerută de preşedintele Barack Obama şi Departamentul Trezoreriei.

Majoritatea republicană din Camera Reprezentanţilor a decis să nu includă prevederea privind finanţarea FMI în legea privind garanţii guvernamentale de credit de 1 miliard de dolari acordate noului regim de la Kiev, adoptată săptămâna trecută de camera inferioară a Congresului, sau în pachetul de sancţiuni propus de Comisia pentru Afaceri Externe din Cameră.

Proiectul de buget al administraţiei Obama pentru anul fiscal 2015, trimis în Congres pe 4 martie, ar majora drepturile de vot ale Statelor Unite în conducerea FMI prin majorarea finanţării fondului cu aproximativ 63 miliarde de dolari, bani proveniţi dintr-o linie existentă de credit.

Majoritatea din Camera Reprezentanţilor a respins şi în ianuarie propunerea privind cota la FMI, inclusă de democraţi într-un proiect privind finanţarea operaţiunilor guvernului federal.

Dacă Senatul va adopta o lege privind ajutorul pentru Ucraina care include "prevederea FMI", adoptarea pachetului la nivelul Congresului va presupune negocieri între cele două partide dominante şi va reduce semnificativ şansele ca noul guvern de la Kiev să primească sprijin financiar din partea SUA înainte de vacanţa legislativului american din săptămâna 17-23 martie. Senatul nu a programat încă votul privind planul de sprijin pentru Ucraina.

Statele Unite a amânat implementarea unui acord încheiat în 2010 de toate ţările membre FMI, care prevede dublarea capacităţii de creditare a fondului la 733 miliarde de dolari. Prin implementarea planului, marile economii emergente, precum China, ar obţine cote mai mari de vot în conducerea FMI, pentru a menţine raportul presupus de creşterea ponderii acestor state în economia globală.

Una dintre primele măsuri luate de noul guvern de la Kiev a fost invitarea unei misiuni FMI pentru negocierea unui acord stand-by.

Banca Mondială a anunţat luni că este pregătită să acorde în acest an un ajutor de "până la trei miliarde de dolari" pentru Ucraina. Comisia Europeană a prezentat săptămâna trecută un plan de sprijin în valoare de cel puţin 11 miliarde de euro pentru Ucraina.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici