„Legea nu permitea ca economiile realizate să fie vărsate la buget, dar nici să fie incluse în contul de profit, fiind alocate la fondul de rezervă, a cărui destinaţie este acoperirea unor eventuale pierderi viitoare. Astfel, bugetul a încasat zero lei din economia făcută cu salariile. Ba mai mult, prin tăierea de 25% n-au mai fost virate la buget ca impozit pe venit şi CAS-uri sume care echivalează cu plata a mii şi mii de pensii”, a precizat Vasilescu.
Întrebat dacă salariile la nivelul BNR vor rămâne reduse, Vasilescu a replicat: „Dar ce, suntem în Kafka?”
Surse oficiale declaraseră pentru MEDIAFAX că există discuţii la nivelul BNR dacă salariile vor reveni la nivelul din iunie 2010, înainte de tăierea cu 25%, sau vor fi majorate cu un procent inferior, cum se va întâmpla în cazul bugetarilor.
Legea de reducere a salariilor bugetarilor a prevăzut şi scăderea veniturilor angajaţiilor din BNR. Iniţial, legea prevedea ca economiile obţinute să se facă venit la bugetul de stat, dar după intervenţia Băncii Centrale Europene, care a atras atenţia că un astfel de mecanism ar echivala cu finanţarea directă a bugetului de către banca centrală, sumele rezultate din tăierile de salarii de la BNR au fost virate în fondul de rezervă.
Astfel, statul nu a încasat niciun leu din economiile realizate şi mai mult a avut venituri nerealizate din impozitul pe venit şi CAS-urile aferente sumelor cu care s-au redus salariile.