- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ALB va solicita CE să deschidă procedura de infringement pentru încălcarea Directivei TVA
ALB România va solicita CE să iniţieze procedura de infringement pentru încălcarea prevederilor Directivei TVA, întrucât firmele de leasing trebuie, la rezilierea unui contract, să plătească TVA pentru suma rămasă de achitat, deşi nu se află în posesia bunului finanţat.
Adriana Ahciarliu, secretarul general al Asociaţiei Societăţilor Financiare - ALB România, a declarat, miercuri, că în cazul oricărei rezilieri de contract, în maxim 30 de zile, firmele de leasing sunt obligate să plătească TVA pentru suma rămasă de achitat din valoarea bunului finanţat, chiar dacă nu au reuşit să reintre în posesia acestuia, potrivit noilor norme de aplicare a Codului Fiscal, aplicabile de la 1 martie.
"Pericolul este că aceste norme se pot aplica retroactiv, de când este Codul Fiscal, din 2007. Impactul asupra societăţilor ar putea fi de câteva sute de milioane de euro", a declarat Bas Hoekstra, fost preşedinte al ALB şi directorul operaţional pentru leasing şi factoring la ING România.
ALB a transmis o scrisoare deschisă ministrului Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, în care notează că a exprimat opinia tehnică asupra proiectului de norme metodologice de aplicare a Codului Fiscal în cadrul Comisiei de Dialog Social (CDS), a adresat mai multe scrisori tehnice atât către cabinetul ministrului, cât şi către departamentele de specialitate pentru a arăta că normele metodologice nu respectă principiile legislaţiei fiscale şi reclasifică tratamentul TVA al contractelor de leasing terminate anticipat, încălcând principiul neutralităţii TVA şi prevederile Directivei TVA la nivelul UE.
"Textul normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal nu ia în considerare angajamentul asumat în baza legii transparenţei prin procesul verbal al Comisiei de Dialog Social din 17 februarie 2011 de a analiza solicitarea ALB, cu menţiunea reprezentaţilor MFP în cadrul CDS «că decizia nu este de competenţa MFP, ci a Ministerului Justiţiei şi a Ministerului Administraţiei şi Internelor»", se arată în scrisoarea deschisă.
ALB notează că din textul procesului verbal al CDS din luna februarie reiese acceptarea faptului că modalitatea de retratare a TVA decisă prin noile norme metodologice facilitează frauda şi corupţia în cadrul procesului judiciar de reposesie a bunurilor clienţilor rău platnici, motiv pentru care chiar reprezentanţii MFP au recunoscut că normele trebuie analizate şi reconsiderate împreună cu Ministerul Justiţiei şi Ministerul Administraţiei şi Internelor.
"Ne adresăm domnului ministru Gheorghe Ialomiţianu prin această scrisoare deschisă pentru a vă informa (…) că aplicarea tratamentului TVA contrar Directivei comunitare a TVA va induce un risc suplimentar politic şi fiscal şi, implicit, o scădere a fluxului de capital străin în România cu implicaţii directe asupra capacităţii României de acoperire a deficitului intern şi extern", potrivit scrisorii.
Membrii ALB consideră că orice încercare de constrângere fiscală dincolo de textul şi spiritul Directivei TVA la nivel comunitar are impact negativ asupra deciziei acţionarilor de a continua activitatea de finanţare a economiei româneşti în contextul instabilităţii fiscale şi legislative din domeniul financiar bancar.
Totodată, ALB îşi exprimă în scrisoarea deschisă dezacordul faţă de desconsiderarea unui dialog transparent cu industria de profil şi de incoerenţă în decizii fiscale şi în modalitatea de asumare a dreptului de interpretare şi aplicare abuzivă a textului Codului Fiscal prin noile norme metodologice de aplicare.
"În concluzie, ALB România vă informează asupra deciziei membrilor săi de a se adresa Comisiei Europene în vederea informării privind aplicarea incorectă pe teritoriul României a prevederilor Directivei TVA şi a iniţierii procedurii de infringement", se mai arată în scrisoare.
Ahciarliu a precizat că membrii ALB au luat, miercuri, decizia de a sesiza Comisia Europeană, iar acţiunile în acest sens urmează a fi realizate.
Şi Daniel Anghel, reprezentant al PwC România, a menţionat că legislaţia naţională statutează foarte clar că bunurile care nu au revenit în posesia societăţii de leasing reprezintă lipsă de gestiune a finanţatorului, iar în Directiva TVA sunt enumerate o serie de situaţii în care se autocolectează TVA, dar printre acestea nu este inclusă şi lipsa de gestiune a bunurilor.
"Pentru autocolectarea TVA trebuie să existe o livrare de bunuri, ori această situaţie nu există. Proprietatea este în continuare la utilizator în cazul încheierii anticipate a unui contract de leasing, iar societatea de leasing încearcă reposesia, doar că anumiţi utilizatori nu vor să reposede aceste bunuri", a arătat Anghel.
ALB estimează că piaţa românească de leasing va creşte cu cel puţin 10% în acest an, de la 1,12 miliarde euro anul trecut.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO