INTERVIU   Albert Soare, fondator Kilowat: ,, panourile fotovoltaice oferă o soluţie sustenabilă"

Urmărește
387 afișări
Imaginea articolului Albert Soare, fondator Kilowat: ,, panourile fotovoltaice oferă o soluţie sustenabilă"
  1. Ce v-a determinat să investiţi în panourile fotovoltaice şi de când vă ocupaţi de acest domeniu?

După succesul cu afacerea SanoVita, care avea la bază o misiune asumată, aceea de a ajuta oamenii să trăiască sănătos şi de a le pune la dispoziţie toate produsele necesare pentru o alimentaţie echilibrată, şi competenţa acumulată în acest business, am decis să continui misiunea de bază şi să investesc într-un nou domeniu cu avantaje atât pentru români, cât şi pentru mediul înconjurător. Prin activitatea de energie solară, scăpăm românii de grijile facturilor pe viaţă, ajutându-i să devină independenţi energetic.

Domeniul sistemelor fotovoltaice şi pompelor de căldură mi-a captat atenţia încă din 2013, dar am luat măsuri decisive în anul 2022, când am observat o creştere semnificativă a interesului oamenilor pentru implementarea acestor sisteme. Acest interes a fost susţinut de schimbările politice favorabile, reflectate în legea prosumatorului, care a adus beneficii consumatorilor, şi prin programele guvernamentale de finanţare. Un astfel de program de referinţă este Casa Verde, gestionat de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Aşadar, în prezent, mă concentrez pe sprijinirea atât a persoanelor fizice, cât şi a companiilor în obţinerea independenţei energetice. Scopul meu este să îi ajut să se elibereze de povara facturilor la energie şi să adopte surse de energie sustenabilă.

  1. Care sunt principalele avantaje şi dezavantaje ale panourilor fotovoltaice în comparaţie cu alte surse de energie regenerabilă?

 

Nu există alte surse de energie regenerabilă care să fie disponibile pentru publicul larg cu o eficienţă crescută. Instalaţiile fotovoltaice care se montează pe acoperişurile clădirilor nu interferează în nici un fel cu flora sau fauna şi folosesc o resursă de spaţiu disponibilă. Instalaţiile mari eoliene interferează cu păsările şi sunt foarte greu de reciclat, iar cele mici au o eficientă mult prea mică momentan şi generează disconfort fonic.

Astfel, pentru noi, pentru publicul larg, panourile fotovoltaice oferă o soluţie sustenabilă, au o producţie predictibilă în majoritatea cazurilor, suprafaţa de acoperiş este suficientă pentru o instalaţie care să producă mai mult decât consumul clădirii, montate corect nu prezintă riscuri ba din contră instalatorii Kilowat atunci când instalează verifică instalaţia electrică a imobilului şi aduc îmbunătăţiri dacă este cazul sau oferă soluţii pe care proprietarii le pot implementa ulterior.

Mai mult decât atât, întreţinerea ulterioară a panourilor fotovoltaice se poate realiza relativ facil, iar compania Kilowat pune un accent deosebit pe perioada post montare.

 

  1. Unde sunt sunt instalate cele mai multe panouri solare şi cât investesc clienţii români? 

 

Panourile solare sunt instalate cel mai des în zonele limitrofe ale marilor oraşe, dar acest fenomen este foarte larg răspândit, având în vedere că tot mai mulţi români, din toate colţurile ţării, aleg să scape de grija facturilor la energie. Evident, în zonele de câmpie şi deal, care sunt mai însorite, interesul este mai mare, dar eficienţa din ce în ce mai crescută a acestor sisteme atrage clienţi şi din zonele muntoase deoarece amortizarea acestor investiţii este una rapidă.

Investiţia porneşte de la aproximativ 16.000 lei şi poate ajunge până la 100.000 lei în funcţie de puterea instalată şi accesoriile dorite. Astfel, valoarea investiţiei variază în funcţie de nevoile clienţilor.

 

  1. Ce echipamente şi tehnologii folosiţi pentru instalarea, întreţinerea şi monitorizarea panourilor fotovoltaice şi cum vă asiguraţi de calitatea şi siguranţa lor?

 

Compania Kilowat are un comitet tehnic format din 5 ingineri care aprobă procedurile de lucru şi materialele folosite. Astfel, analizăm constant tehnologiile disponibile în piaţă şi le alegem pe cele mai bune.

Încă de anul trecut am luat decizia să aducem panouri fotovoltaice N-type, care sunt mai eficiente, au garantată o durată de viaţă de 30 de ani, o eficienţă crescută în vreme de caniculă şi o producţie crescută comparat cu toate celelalte în vreme înnorată. Kilowat a fost printre primele firme din ţară care au montat astfel de panouri şi avem probabil cel mai mare stoc alocat întrucât oferim aceste panouri inclusiv celor care aleg să instaleze cu noi prin programul Casa Verde.

Când vorbim despre invertoare achiziţionăm doar din surse oficiale şi de la branduri care oferă un suport tehnic consistent, care ne asistă în procesul de monitorizare şi au procedurii de garanţie clare, ce pot fi activate şi direct de clienţi.

Calitatea de instalatori pentru fiecare brand o obţinem direct de la producători, participăm la trainingurile oferite de aceştia şi, în unele cazuri, când acestea nu sunt disponibile pentru ţara noastră, cerem informaţii şi asistenţă de la aceştia.

Industria sistemelor fotovoltaice este una foarte dinamică, ceea ce înseamnă că de la o lună la alta are loc un avans tehnologic, atât în laborator, cât şi în zona de producţie în masă, iar acestea se văd invizibil în eficienţa de producţie, durabilitate, conductivitate mai bună a energiei.

Astfel, alegerea panourilor fotovoltaice poate fi o provocare pentru consumatori, fiind nevoie de o analiză amănunţită a echipamentelor. Foarte multe dintre ele sunt dezvoltate pe o tehnologie mai veche şi cu o eficienţă şi durabilitate mai mică, ceea ce generează o scădere de preţ in raport cu cele noi. Deşi un preţ mai mic poate fi convingător pentru anumiţi consumatori, acestea pot avea randamente mai mici şi chiar anumite probleme. De aceea, este important să aloce o atenţie sporită şi tehnologiei din spatele unui panou solar, nu doar la numărul de kilowati.

Inginerii noştri au analizat mai multe echipamente din piaţă, fac des o serie de testări şi sunt în contact cu diverse laboratoare independente de testare, cum este Institutul Măgurele, aşa că pot recomanda sistemele fotovoltaice potrivite oricărui client.

Un aspect deosebit de important este faptul că noi rămânem alături de clienţii noştri şi după montare. Ştim din experienţă cât de important este ca, într-un domeniu totuşi nou şi relativ sofisticat, să ai pe cine suna la orice oră, în cazul în care apar probleme.

Astfel, pentru toate sistemele conectate la internet oferim monitorizare şi control de la distanţă, intervenim în setările invertoarelor pentru a adapta parametrii de funcţionare pentru fiecare caz în conformitate cu specificul reţelei la care sunt conectate. Un invertor care nu este setat corespunzător poate fi foarte periculos. De asemenea, echiparea AC/DC este dimensionată pentru fiecare sistem ţinând cont atât de reglementările legale cât şi de specificaţiile tehnice ale echipamentelor. Experienţa pe care am avut-o până acum ca montatori în Germania, unde legislaţia este mult mai strictă, a adus un plus de disciplină în rândurile personalului nostru şi de siguranţă pentru clienţi.

 

  1. Ce costuri şi venituri implica afacerea dvs. cu panourile fotovoltaice şi cum vă gestionaţi bugetul şi resursele financiare?      

 

Concentrarea noastră în domeniul instalaţiilor fotovoltaice este relativ recentă. Anul trecut am înregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 2 milioane de euro şi un profit de 370.000 euro, iar investiţia pentru a dota firma cu echipamentele necesare şi stocurile iniţiale de marfă a fost de aproximativ 400.000€.

Anul acesta avem buget pentru dezvoltare aproximativ 600.000 euro şi suntem pregătiţi pentru programul Casa Verde cu un buget de 3 milioane de euro care poate fi extins în funcţie de câţi români ne vor alege pentru a instala cu noi prin program.

De asemenea, avem garanţii depuse pentru bună execuţie a lucrărilor publice pentru care am licitat de aproximativ 100.000€. Profiturile sunt greu de anticipat momentan, ţinta este sa ne menţinem în 10-15%, acesta urmând să fie reinvestit.

 

 

  1. Ce provocări şi dificultăţi aţi întâmpinat în afacerea dvs. cu panourile fotovoltaice şi cum le-aţi depăşit sau le-aţi rezolvat?

Recrutarea personalului calificat de buna calitate a fost una dintre provocări, astfel că ne-am îndreptat inclusiv către facultăţi de unde am recrutat, doar anul acesta, 2 ingineri ale căror lucrări de licenţă ne-au atras atenţia. Instruirea personalului, domeniul fiind unul nou pentru majoritatea celor care lucrează acum.

Deşi avem peste 20 de angajaţi cu experienţă în confecţionarea de structuri metalice uşoare şi grele şi construirea de clădiri care au ca bază aceste structuri, am investit constant în traininguri de pregătire, atât online, cât şi offline, totul pentru a ne asigura că procesul de montare tinde spre perfecţiune.

Putem spune că pe partea de logistică avem unele mici provocări. Deşi avem o experienţa vastă în acest domeniu din perioada SanoVita, când am dezvoltat o reţea proprie de distribuţie care deservea partenerii comerciali din toată ţara de la cei mai mici la cei mai mari, cu 4 centre logistice proprii şi un sistem de transport mixt, tiruri, camioane, dube şi autoutilitare mici, în domeniul fotovoltaic dimensiunea atipică a paleţilor de panouri şi a sistemelor de prindere, în special şinele care sunt de dimensiuni diverse, reprezintă o provocare. Acesta este şi motivul pentru care am ales să ne instruim şi să fim pregătiţi să deservim atât clienţi persoane fizice, cât şi persoane juridice.

 

  1. Care sunt planurile dvs. de viitor pentru afacerea dvs. cu panourile fotovoltaice, ce obiective aveţi în vedere şi ce oportunităţi de extindere sau diversificare vedeţi pe piaţa românească sau internaţională?

 

Cred ca instalarea în masă a sistemelor fotovoltaice produce schimbări majore în toate aspectele vieţii, aceste sisteme oferind energie regenerabilă la un cost redus, aflată în proprietatea persoanelor fizice şi juridice. Astfel că următorul pas logic este de a găsi metode pentru a folosi aceasta energie cât mai eficient, pentru un trai confortabil, cu costuri reduse, de la folosirea ei pentru sistemul termic şi transport până la metode eficiente de stocare pentru o autonomie completă.

De asemenea, ne uităm şi spre automatizările şi sistemele software care să permită corelarea electrocasnicelor şi oricărui produs consumator de energie din gospodărie cu sursa proprie de energie.

Nu în ultimul rând, compania Kilowat comercializează şi instalează pompe de căldură de înaltă calitate, panouri cu tuburi vidate pentru apă caldă care vin în completarea pompelor de căldură şi sisteme pentru încărcarea autovehiculelor electrice şi a altor mijloace de transport cum ar fi trotinete electrice şi biciclete. Aceste produse şi serviciile conexe beneficiază de atenţie sporită.

Magazinul Kilowat.ro, disponibil online, se dezvoltă constant cu produse sustenabile care au în vedere cel mai bun cost pe termen lung, costul de achiziţie cumulat cu costul de operare pe întreaga durată de viaţă a acestuia.

Şi gama de servicii oferite de Kilowat va creşte. Pregătim un departament care să ofere servicii de intervenţie rapidă şi asistenţă pentru toţi deţinătorii de sisteme fotovoltaice, servicii de curăţare şi mentenanţă a panourilor şi un serviciu de monitorizare a instalaţiilor fotovoltaice indiferent de brandul invertorului sau firma care a efectuat instalarea.

Legat de internaţionalizare avem deja o colaborare în Germania cu o companie mare pentru care am efectuat servicii de montaj şi oferim suport tehnic unei companii din Spania. Pe viitor plănuim să folosim experienţa tehnică dobândită pentru a continua să operăm la diverse nivele în afara ţării.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici