Afirmând că privesc „favorabil deciziile luate de Italia şi Spania” pentru redresarea conturilor lor publice, Parisul şi Berlinul au făcut apel la „implementarea rapidă şi completă” a acestor măsuri, considerându-le „esenţiale pentru restaurarea încrederii pieţelor”.
Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy apreciază în particular că „obiectivul autorităţilor italiene de a ajunge la echilibru bugetar cu un an mai devreme este de o importanţă fundamentală”, potrivit unei declaraţii comune difuzate de preşedinţia franceză.
Potrivit unor surse de la Paris, existau îngrijorări cu privire la deschiderea burselor luni, dar „situaţia din Italia, Spania şi Statele Unite nu justifică deloc gradul de panică ce a invadat pieţele” după reducerea ratingului SUA.
„Spania şi Italia au anunţat măsuri puternice şi pozitive, iar situaţia lor nu merită atacurile pe care le suferă”, potrivit sursei.
În comunicatul lor comun, cancelarul german şi preşedintele francez au reiterat „angajamentul de a pune în aplicare pe deplin” măsurile acordului privind zona euro, încheiat la Bruxelles la 21 iulie.
Ei au insistat asupra implementării rapide a măsurilor decise la acest summit, în special cu privire la sporirea posibilităţilor de a ajuta ţările fragile prin Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF).
Ei doresc ca parlamentarii francezi şi germani să aprobe aceste măsuri „înainte de sfârşitul lui septembrie”. Franţa a anunţat deja o sesiune extraordinară a Parlamentului între 6 şi 8 septembrie.