- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (12.01.2018, 17:04)
- Dan Straut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alertă de pestă porcină africană la Satu Mare, lansată de o asociaţie de crescători. ANSVSA confirmă
Pesta porcină africană (PPA) a reapărut în România, se arată într-un comunicat transmis vineri de Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România - ACEBOP. Informaţia a fost confirmată de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară (ANSVSA).
Urmărește
607 afișări
Alertă de pestă porcină africană la Satu Mare, lansată de o asociaţie de crescători. ANSVSA confirmă
„Virusul a fost depistat pe raza localităţii Micula, în judeţul Satu Mare şi a fost confirmat astăzi de autorităţile române şi Organizaţia Internaţională pentru Epizootii (OIE). Recomandăm tuturor crescătorilor de porcine să întărească măsurile de biosecuritate în ferme. Singura cale de a de preveni îmbolnăvirea animalelor este respectarea cu stricteţe a unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase”, se arată în comunicatul ACEBOP.
Iar într-un comunicat al ANSVSA se precizează: „Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat un focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o gopodărie din comuna Micula, judeţul Satu Mare. Imediat ce DSVSA Satu Mare a fost notificată despre apariţia de cazuri de îmbolnăvire a unor porci dintr-o gospodărie din comuna Micula, suspicionându-se prezenţa pestei porcine africane, au fost impuse restricţii de miscare a animalelor şi au fost prelevate probe pentru analize. Ca urmare a diagnosticării bolii de către laboratorul din cadrul DSVSA Satu – Mare, în data de 10 ianuarie 2018, probele au fost expediate, în aceeaşi zi, pentru confirmare, la Laboratorul Naţional de Referinţă din cadrul IDSA”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Petrişor Peiu: Guvernul Ciolacu II începe cu austeritate
-
Diana Buzoianu, deputată USR: Nu am fugit de la guvernare, dar noi voiam nişte soluţii concrete
-
Revoluţia AI vine din China! DeepSeek V3 depăşeşte GPT-4 şi redefineşte limitele tehnologiei
Pesta porcină africană este o boală virală, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100%. Această boală afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine, de toate vârstele şi sexele, având o perioadă de incubaţie de 3-15 zile în mod obişnuit sau de 3-4 zile în formă sa acută.
„Una dintre problemele legate de depistarea bolii este că nu există un semn specific care să indice prezenţa bolii; chiar şi mortalitatea ridicată a animalelor reprezintă doar un indiciu că este vorba de pestă porcină africană”, a declarat dr. Mary Pană, preşedintele ACEBOP.
Virusul PPA supravieţuieşte timp de 6-10 zile în fecalele animalelor infectate, până la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic şi mai mulţi ani în carnea de porc congelată.
Primul focar de pestă porcină africană a fost confirmat în România, la porcii dintr-o gopodărie de la periferia municipiului Satu Mare, iar Ancheta epidemiologică efectuată de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a aratat că virusul ar fi fost introdus în ţară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate provenite din Ucraina.
După primirea confirmării focarului de pestă porcină africană, ANSVSA notifică structurile abilitate de la nivel naţional şi structurile similare din Uniunea Europeană, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor.
De asemenea, urmează să fie convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, în vederea adoptării unei Hotărâri privind stabilirea atribuţiilor pentru ministerele cu responsabilităţi în controlul bolii, iar Comisia Europeană va adopta o decizie privind zona aflată sub restricţii şi măsurile care trebuie respectate de România, inclusiv perioada pentru care aceste restrictii vor fi aplicate. „În zonă va fi interzisă mişcarea suinelor domestice şi sălbatice, a produselor şi subproduselor, a materialului seminal, ovulelor şi embrionilor, provenite de la acestea”, se mai arată în comunicatul ACEBOP.
Odata instalată pesta porcina africană, cheltuielile sunt foarte mari, determinate de combaterea răspândirii bolii şi de pierderile producătorilor, cărora li se aplică restricţii la comerţul intracomunitar şi la export.
Citeşte şi: Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care Grupul Messer preia compania Buse Gaz
Citeşte şi: Inflaţia din 2017, la cel mai ridicat nivel după cea din 2013. Topul scumpirilor de anul trecut
Citeşte şi: INS: Inflaţia la sfârşitul anului 2017 a fost de 3,3%. Alimentele s-au scumpit cu 4,04%, faţă de decembrie 2016
Citeşte şi: Pasageri blocaţi de două ore pe Aeroportul Timişoara, după ce avionul spre Bucureşti s-a defectat
Citeşte şi: INS: Salariul mediu net pe economie a fost în noiembrie 2017 de 2.464 de lei, brutul - 3.430 de lei
Citeşte şi: Clasamentul celor mai punctuale companii aeriene din lume. Peste 90% din zborurile acestei companii ajung la timp
Citește pe alephnews.ro: Netanyahu avertizează că atacurile aeriene asupra Yemenului vor continua, după ce șeful OMS a fost prins într-un atac mortal
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Contractul pentru achiziţia a 227 transportoare Piranha 5, semnat. Mihai Tudose: E proiectul Picasso - VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe