În timpul unui interviu acordat emisiunii „Squawk Box Europe” de la CNBC, Ashwani Gupta a prezentat câteva dintre motivele care stau la baza acestei schimbări planificate, un subiect pe care l-a abordat de mai multe ori în trecut.
Un motiv cheie care a stat la baza deciziei, a spus Gupta, a fost legat de cât de competitive vor fi maşinile cu motorină în urma introducerii Euro 7, având în vedere că va trebui folosită o nouă tehnologie pentru ca aceste vehicule să se conformeze reglementărilor. Un alt factor care a fost luat în considerare a fost dacă clienţii ar fi dispuşi să plătească pentru costul unei astfel de tehnologii.
Potrivit grupului de campanie Transport & Environment, cu sediul la Bruxelles, standardele Euro 7 ar urma să fie implementate în 2025. Din comentariile lui Gupta, s-ar părea că Nissan şi-a făcut o idee despre cum va evolua piaţa şi cum se vor comporta consumatorii europeni în viitor.
Gupta a ţinut să sublinieze că decizia se referă la dezvoltarea de noi motoare cu combustie internă, mai degrabă decât la cele deja existente pe piaţă.
Gupta a explicat că, la momentul introducerii Euro 7, clienţii vor trebui să plătească „mult mai mult” pentru o maşină cu motor cu ardere internă decât pentru una electrificată. „Nu noi suntem cei care decidem, ci clienţii care vor spune că maşina electrică are mai multă valoare decât o maşină cu motor cu ardere internă”.
În noiembrie anul trecut, Nissan a declarat că va investi 17,3 miliarde de dolari în următorii cinci ani pentru a accelera electrificarea liniei sale de produse.
Compania a precizat că îşi propune să lanseze 23 de noi modele electrificate până în 2030, dintre care 15 vor fi complet electrice. Ea vizează un mix de electrificare de 50% pentru mărcile sale Nissan şi Infiniti până la sfârşitul deceniului.
Comisia Europeană are ca obiectiv o reducere de 100% a emisiilor de CO2 provenite de la autoturisme şi camionete până în 2035.