- Home
- Economic
- (11.07.2021, 20:08)
- Sorina Matei
Alexandru Nazare, INTERVIU după demiterea sa: „M-a sunat premierul ca să particip la poză. (...) Ce ar fi însemnat să implic ministerul Finanţelor în lupta din partid? Mi-am asumat poziţia de neutralitate”
- „M-a sunat premierul în săptămâna în care apăruseră sursele cu remanierea mea. Luni apar sursele, marţi premierul Cîţu spune că nu este adevărat. Presa mi-a spus că primise informaţiile de la cabinetul Cîţu. Intru în coaliţie, premierul spune că sursle sunt reale şi de la cabinetul lui. I-am zis: Florin, hai să stăm de vorbă, hai să rezolvăm”.
- „Luni, m-am bucurat foarte mult că mă sună premierul. Am zis „wow”, pot să am o întâlnire. M-am dus la Palatul Victoria, mi-am luat dosarul cu execuţia, dar premierul voia să-mi spună de demisie în cabinetul lui”.
- „Corpul de Control al premierului? Nicio problemă, să-l trimită, l-a mai trimis în luna iunie. Ce avem de ascuns? Nimic.
- „Am încercat de 6 ori să introduc proiectul de reorganizare al ministerului de Finanţe pe ordinea de zi a şedinţei de guvernul. Premierul Cîţu nu a dat un motiv pentru care nu a vrut reorganizarea. M-a întrebat o dată dacă e urgent. I-am zis că „da”. Nu ştiu ce anume l-a deranjat pe domnul Cîţu. Este adevărat, proiectul prevedea înfiinţarea Direcţiei Juridice a ministerului. Direcţia Juridică a fost desfiinţată de Florin Cîţu. Am trimis 4 variante de reorganizare la cabinetul premierului. Centrul Cyber depinde de această reorganizare”.
- „Nu ştiu dacă aţi auzit de vreo declaraţie a mea în care vorbeam de duduiala economiei”.
- „Noi la ministerul de Finanţe nu am fost implicaţi în negocierea PNRR. Am solicitat să fim implicaţi. Ştiu că ministrul Ghinea a solicitat o nouă prelungire. Solicitarea lui Ghinea de amânare pe PNRR a fost trimisă acum 1 lună. Sunt convins că ministrul Ghinea poate să explice motivul. A fost o discuţie fugitivă în Guvern pe tema asta. Premierul Cîţu ştie de solicitarea lui Ghinea”.
Urmărește
12949 afișări
Alexandru Nazare, proaspătul revocat ministru liberal al Finanţelor, a acordat un interviu – eveniment pentru Aleph News, în emisiunea OFF/ On The Record.
Nazare povesteşte în interviu evenimentele care au dus la revocarea sa din funcţie, proasta comunicare pe care o avea cu premierul Cîţu, descrie jocul ştirilor pe surse de la cabinetul premierului despre remanierea sa, cum l-a sunat premierul Cîţu să participe la lansarea candidaturii sale pentru şefia PNL, cum a fost chemat în cabinetul premierului şi ce a discutat cu Florin Cîţu, vorbeşte despre tensiunile din Guvern, despre „duduiala economiei”, despre ce a găsit în ministerul de Finanţe, despre reorganizarea ministerului de Finanţe refuzată de premierul Cîţu, despre cum Florin Cîţu a mai trimis corpul de control să-l verifice şi despre cum ministrul Fondurilor Europene a cerut Comisiei Europene o solicitare de prelungire şi amânare a PNRR-ului României, cerere despre care s-a vorbit „fugitiv” în Guvernul României şi despre care ştie şi premierul Florin Cîţu.
Iată principalele declaraţii făcute de Alexandru Nazare pentru Aleph News:
„Vorbeam cu şefa de cabinet, aşteptam. În aprilie şi mai n-au reuşit să vorbesc cu premierul. Au fost şi alte ocazii: ne-am întâlnit în lift la Parlament. Şi în sală, la vot”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
„Am sunat, am scris, am trimis adrese, am încercat să intru. Am încercat toate modalităţile, înţeleg că era ocupat. Lipsa de comunicare a persistat nişte luni”.
„M-a sunat premierul în săptămâna în care apăruseră sursele cu remanierea mea. Luni apar sursele, marţi premierul Cîţu spune că nu este adevărat. Presa mi-a spus că primise informaţiile de la cabinetul Cîţu. Intru în coaliţie, premierul spune că sursle sunt reale şi de la cabinetul lui. I-am zis: Florin, hai să stăm de vorbă, hai să rezolvăm”.
„După aceea m-a sunat premierul ca să particip la poză. Am cântărit foarte bine situaţia. Ce-ar fi însemnat să implic ministerul de Finanţe în bătălia din partid? I-am spus premierului: prefer să asum o atitudine de neutralitate. I-am urat succes”.
„Luni, m-am bucurat foarte mult că mă sună premierul. Am zis „wow”, pot să am o întâlnire. M-am dus la Palatul Victoria, mi-am luat dosarul cu execuţia, dar premierul voia să-mi spună de demisie în cabinetul lui. În cabinet i-am prezentat cifrele”.
„L-am întrebat de ce nu putem rezolva problemele, i-am zis să detensionăm situaţia. Ar fi fost util să fie o evaluare obiectivă. I-am spus să discutăm în forurile de conducere ale PNL. Era o formă de respect faţă de liderii PNL”.
„Domnul Orban ştia situaţia. Am încercat să-l conving pe premier să renunţe la idee. Au fost reuşite pe care le-am avut, apreciate de premier. Nu puteam să demisionez pentru că nu abandonez. Nu asum vreo culpă pentru lucruri care nu există. Aveam rezultate bune, cum să-mi dau demisia?”.
„Voi alege între Cîţu şi Orban după ce fac o analiză. Momentan încerc să închis procedurile de predare - primire”.
„Discuţii pe evaluare au loc de mai mult de 3 luni. Este un centralizator în Guvern pe evaluare. Fiecare minister a transmis la Guvern documentele”.
„Eu am avut foarte multe dispute cu miniştrii, pe acte normative, pe cheltuielile. Disputele n-au fost publice, le-am tranşat în privat. Discuţiile pe buget au durat 2 luni şi au fost foarte tensionate”.
„Am observat că mai sunt discuţii în şedinţele de guvern. Se mai iau pauze, se mai fac consultări”.
„Am încercat de 6 ori să introduc proiectul de reorganizare al ministerului de Finanţe pe ordinea de zi a şedinţei de guvernul. Premierul Cîţu nu a dat un motiv pentru care nu a vrut reorganizarea. M-a întrebat o dată dacă e urgent. I-am zis că „da”. Nu ştiu ce anume l-a deranjat pe domnul Cîţu. Este adevărat, proiectul prevedea înfiinţarea Direcţiei Juridice a ministerului. Direcţia Juridică a fost desfiinţată de Florin Cîţu. Am trimis 4 variante de reorganizare la cabinetul premierului. Centrul Cyber depinde de această reorganizare”.
„Numirea şefului ANAF depinde numai de premier. Nu puteam să mă gândesc la un lucru despre care eram perfect conştient că nu-l pot face”.
„Corpul de Control al premierului? Nicio problemă, să-l trimită, l-a mai trimis în luna iunie. Ce avem de ascuns? Nimic. Mi-au cerut documente, le-am dat. Nu ştiu acum de ce a mai trimis corpul de control. Posibil să caute elemente pentru evaluare”.
„Nu există întârzieri în proiectele ministerului de Finanţe. Este o chestiune de ineleganţă ce s-a întâmplat. Eu am preluat proiectele găsite fără niciun fel de comentarii”.
„Cu casele de marcat au fost mai multe anunţuri de la an la an (...) S-a anunţat conectarea în luna iulie, septembrie, decembrie. Iar în decembrie, premierul Cîţu a anunţat decalarea termenului pentru 31 martie.(...) Aplicaţia era blocată, era testată şi nu funcţiona. Am iniţiat in house o aplicaţie pentru casele de marcat. (...) Am decis să alegem aplicaţia ministerului de Finanţe, acum sunt conectate 90.000 de case de marcat”.
„Au fost foarte multe acte normative la care ministerul de Finanţe a avut observaţii. Am avizat negativ, am restituit acte normative”.
„Datoria publică a României este de 49,9% din PIB. Nu ştiu dacă aţi auzit de vreo declaraţie a mea în care vorbeam de duduiala economiei. Cred că trebuie să fim prudenţi şi echilibraţi. Eu sunt foarte atent când vorbesc de prognoze”.
„Noi la ministerul de Finanţe nu am fost implicaţi în negocierea PNRR. Am solicitat să fim implicaţi. Ştiu că ministrul Ghinea a solicitat o nouă prelungire. Solicitarea lui Ghinea de amânare pe PNRR a fost trimisă acum 1 lună. Sunt convins că ministrul Ghinea poate să explice motivul. A fost o discuţie fugitivă în Guvern pe tema asta. Premierul Cîţu ştie de solicitarea lui Ghinea”.
„Dacă eşti şi preşedinte PNL şi premier poate exista o coerenţă mai mare. Dacă premierul nu este şi preşedintele PNL, preşedintele ar trebui să lucreze cu premierul. Rolul nostru nu este să analizăm viteze. Este datoria noastră să facem să meargă coaliţia”.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe