- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (12.12.2019, 11:52)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alimentul la care trebuie să renunţe omenirea pentru a combate încălzirea globală
Oamenii de ştiinţă au avertizat că producţia de carne trebuie să atingă un maxim până în 2030 pentru a face faţă crizei climatice, pentru că reducerea consumului de carne şi lactate va duce la scăderea concentraţiilor de metan şi va permite pădurilor să se regenereze, scrie The Guardian.
Urmărește
3614 afișări
Sursa: Profimediaimages
Cercetătorii solicită guvernelor din toate ţările, inclusiv celor mai sărace, să stabilească o dată pentru „vârful consumului de carne”, în condiţiile în care zootehnia este o sursă semnificativă şi cu creştere rapidă a emisiilor globale de gaze cu efect de seră.
Bovinele şi oile emit cantităţi mari de metan, iar pădurile sunt distruse pentru a crea păşuni şi a cultiva cerealele cu care sunt hrănite cu animalele crescute în sisteme intensive.
Oamenii de ştiinţă ai lumii sunt de acord că vor trebui eliminate cantităţi uriaşe de dioxid de carbon din atmosferă pentru a limita încălzirea globală madie la 1,5 grade Celsius. Peste 80% din terenurile agricole sunt utilizate pentru animale, dar produc doar 18% din calorii alimentare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Reducerea cărnii şi a produselor lactate şi trecerea la o dietă pe bază de plante ar elibera terenurile, pentru a fi redate pădurilor. Cercetătorii spun că aceasta este opţiunea cea mai bună disponibilă în prezent pentru stocarea unor cantităţi mari de carbon.
Cercetătorii subliniază că astfel de schimbări ale agriculturii globale sunt doar o parte a acţiunilor urgente necesare pentru a aborda criza climatică. Reducerea consumului de combustibili fosili este vitală, la fel şi acţiunea în alte sectoare, cum ar fi transportul.
Într-o scrisoare către publicaţia Lancet Planetary Health, cercetătorii apelează la state să stabilescă un calendar pentru creşterea animalelor şi atingerea unui nivel maxim al producţiei, după care aceasta nu va mai creşte.
Discuţiile se poartă la un summit climatic ONU, la Madrid, în speranţa de a realiza progrese către noi angajamente climatice în 2020.
„Ţările ar trebui să stabilescă vârful consumului de carne în următorii 10 ani”, a spus Helen Harwatt, de la Harvard Law School din SUA şi autorul principal al scrisorii. "Acest lucru se datorează faptului că avem nevoie de reduceri puternice şi rapide ale emisiilor de gaze cu efect de seră, întrucât atingem vârfuri periculoase de temperatură"
Producţia de carne, lapte şi ouă a crescut de la 758 milioane tone în 1990 la 1,247 milioane tone în 2017, arată cercetările.
„Cererea de produse alimentare va creşte masiv, pe măsură ce populaţia globului se îndreaptă spre 10 miliarde”, a spus prof. Matthew Betts de la Universitatea de Stat din Oregon, SUA, un alt autor al scrisorii. „Reducerea cererii pentru proteine animale care consumă resurse ar încetini considerabil rata pierderii forestiere globale, cu beneficii uriaşe pentru biodiversitate şi ecosistem, pe lângă stocarea de carbon.”
Scrisoarea este susţinută de peste 50 de experţi de vârf, printre care prof. Pete Smith de la Universitatea din Aberdeen, Marea Britanie, autor al unui raport privind schimbările climatice publicat în august.
„Carnea rumegătoarelor este de 10 până la 100 de ori mai dăunătoare pentru climă decât mâncarea pe bază de plante”, a spus el. „Ca planetă, trebuie să ne îndepărtăm de dependenţa de animale, la fel cum trebuie să ne îndepărtăm de combustibilii fosili, pentru a avea vreo şansă de a atinge obiectivele acordului climatic de la Paris. Numărul de animale trebuie să atingă maximul foarte curând şi, ulterior, să scadă substanţial. ”
Smith a spus că este de competenţa guvernelor să îşi stabilească propriile ţinte pentru creşterea animalelor. „Cu toate acestea, având în vedere urgenţele climatice, acest lucru va trebui să se petreacă în următorul deceniu”, a adăugat el.
„Tranziţia va trebui să fie gestionată în mod echitabil pentru a permite cetăţenilor să îşi schimbe dietele şi să permită fermierilor, producătorilor şi lanţurilor agroalimentare să se adapteze. În ţările sărace, unde peste 800 de milioane de oameni sunt încă subnutriţi, priorităţile diferă, în mod evident. "
Alţi susţinători ai scrisorii sunt prof. Sir Ian Boyd, până de curând consilierul ştiinţific principal al guvernului britanic în domeniul mediului, alimentaţiei şi agriculturii, şi Walter Willett de la Universitatea Harvard, care a condus lucrările la primul studiu privind o dietă sănătoasă la nivel planetar, publicată anul acesta.
Dintre mamiferele lumii, 60% din greutate aparţine animalelor crescute de agricultori, 36% oamenilor şi doar 4% animalelor sălbatice, conform cercetărilor din 2018 ale prof. Ron Milo, de la Institutul Weizmann de Ştiinţă din Israel, semnatar al scrisorii.
Harwatt a crede că agricultura se poate schimba mai repede decât alte sectoare, cum este infrastructura sau centralele electrice. Ea a recunoscut că un nivel mult mai scăzut al consumului de carne ar necesita schimbări semnificative în comportament, dar a spus: „Am văzut multe opţiuni vegane astăzi care nu existau nici acum un an. Suntem pe deplin conştienţi de faptul că apelul nostru necesită schimbări la scară largă în societate şi nu este ceva ce poate fi realizat peste noapte sau fără provocări.”
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: VIDEO | Descoperirea unui înotător care s-a scufundat în Marea Insulă de Gunoaie din Pacific
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe