Alina Creţu, APPR, la MEDIAFAX Fermierii României: Preţul cerealelor va creşte după recoltare

Preţurile la orz din Portul Constanţa au fost miercuri de 155 de euro/tonă, iar la grâu 159 de euro/tonă, asemănătoare cu cele de la Rouen (Franţa) şi după recoltare este de aşteptat să crească, a declarat joi Alina Creţu, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România (APPR).

Urmărește
729 afișări
Imaginea articolului Alina Creţu, APPR, la MEDIAFAX Fermierii României: Preţul cerealelor va creşte după recoltare

Alina Creţu, APPR, la MEDIAFAX Fermierii României: Preţul cerealelor va creşte după recoltare

„Preţurile de ieri din Portul Constanţa au fost de 155 de euro/tonă la orz şi 159 la grâu. Sunt preţurile din portul Constanţa şi am vrut să vi le spun şi pe cele de la Rouen, tot de ieri, care au fost de 162 de euro, preţurile fiind asemănătoare. Pentru noi problema se mai pune şi altfel, în zonele mai îndepărtate de Portul Constanţa - şi aici vorbim de preţul la transportul cerealelor, de la 9 euro pe tonă până la aproape 20 de euro pe tonă, în funcţie de zona în care ne aflăm în România”, a menţionat Alina Creţu, în cadrul conferinţei MEDIAFAX Fermierii României, organizată în colaborare cu Agrointeligenţa.

„Trebuie să fim mai buni noi cu noi. Să facem procesare şi industrializare, şi atunci când vom depăşi acest prag vom putea să impunem cel puţin în bazinul Mării Negre câteva condiţii. Deocamdată, suntem extrem de vulnerabili, suntem dependenţi de preţul internaţional. Astăzi, un fermier din România în Portul Constanţa nu este departe de colegii de la Rouen care primesc aproape acelaşi preţ”, a subliniat directorul executiv al APPR.

Alina Creţu a precizat că în privinţa producţiei de porumb este rezervată în estimarea preţului, din cauza problemelor întâlnite în această primăvară.

„În ceea ce priveşte cultura porumbului, am avut o primăvară extrem de complicată, cu probleme la semănat, cu probleme la răsărire, cu probleme la răsărire şi a altor faze de creştere, pe anumite suprafeţe s-a însămânţat numai acolo unde a fost posibil. În anumite zone ale ţării precum sunt cei din sud sau centrul ţării, datorită condiţilor meteorologice sau altor factori este posibil să fie mai avantajaţi datorită răsăririi mai uniforme şi au putut să facă tratamentele culturii de porumb”, a spus Alina Creţu.

„În acest moment suntem extrem, extrem de rezervaţi în ceea ce priveşte cultura de porumb, pentru că în Moldova avem o situaţie extrem de gravă în ceea ce priveşte seceta, în sudul ţării în judeţele apropiate Bucureştiului sunt probleme extrem de grave ale culturii de porumb. Avem şi alte zone în care cultura porumbului arată bine pentru această perioadă, aşa că este încă devreme să ne pronunţăm”, a adăugat directorul APPR.

De asemenea, directorul APPR spune că „surprize grele”, s-au înregistrat şi la rapiţă, unde situaţia nu este conform aşteptărilor.

„La rapiţă suntem din nou rezervaţi şi nu este ceea ce am sperat, există ferme care au investit foarte mult în această cultură şi recoltează maxim o tonă, dar avem şi ferme-excepţii care recoltează 3 tone. Trebuie să ţinem minte că investiţiile în această cultură sunt deosebit de importante, iar fermierii dacă nu scot 3,5-4 tone nu sunt profitabili, este aşadar o surpiză grea”, a mai menţionat Alina Creţu.

Fermierii şi specialiştii din agricultură s-au reunit joi, 21 iunie, într-o nouă ediţie a conferinţei MEDIAFAX Talks about Fermierii Romaniei: Pretul Corect al Recoltei din 2018, organizată în colaborare cu Agrointeligenţa. Evenimentul a fost realizat cu sprijinul CEC Bank, Asociaţia Producătorilor de Porumb din România, Popovici Niţu Stoica şi Asociaţii, Cartagris, Frisomat, Timac Agro. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici