Amazon este prima companie americană care contestă normele digitale ale UE

Amazon a devenit prima companie americană care a contestat legislaţia propusă de UE, menită să forţeze giganţii tehnologici să controleze conţinutul online, argumentând că este vizată în mod nedrept de lege.

Urmărește
381 afișări
Imaginea articolului Amazon este prima companie americană care contestă normele digitale ale UE

Marţi, gigantul tehnologic cu sediul în Seattle a depus o petiţie la tribunalul general din Luxemburg pentru a anula desemnarea sa ca "platformă online foarte mare" în temeiul Legii privind serviciile digitale, care impune obligaţii suplimentare pentru combaterea discursului instigator la ură şi a dezinformării online.

Demersul Amazon ar putea fi urmat îndeaproape de alte 18 companii, printre care Twitter şi TikTok, despre care UE a afirmat că intră în domeniul de aplicare al legii, informează Financial Times.

Luna trecută, compania germană Zalando, cel mai mare retailer online din Europa, a devenit prima companie care a iniţiat o acţiune în justiţie pentru că a fost vizată de această lege. Analiştii aşteptau de mult timp ca grupurile din Silicon Valley să conteste, de asemenea, normele.

DSA (The Digital Services Act - Legea privind Serviciile Digitale) vizează companii precum Zalando sau Amazon, astfel încât autorităţile de reglementare să poată controla mai bine siguranţa şi autenticitatea produselor vândute online.

Amazon a declarat: "DSA a fost concepută pentru a aborda riscurile sistemice reprezentate de companiile foarte mari care au ca principal venit publicitatea şi care distribuie discursuri şi informaţii. Amazon nu se încadrează în această descriere de platformă online foarte mare în cadrul DSA şi, prin urmare, nu ar trebui să fie desemnată ca atare."

Compania americană a precizat că cea mai mare parte a veniturilor sale provine din activitatea de retail. Adăugarea sa pe lista de companii vizate de Comisia Europeană ar însemna că ar fi "în mod nedrept selectată şi forţată să îndeplinească obligaţii administrative împovărătoare care nu aduc beneficii consumatorilor din UE", a adăugat compania americană.

Amazon va argumenta că magazinul său online nu răspândeşte conţinut, cum ar fi dezinformarea, pe care normele DSA urmăresc să le abordeze.

Legea intră în vigoare la data de 25 august şi face parte dintr-o reorganizare a normelor digitale ale blocului comunitar. Legea stabileşte noi standarde pentru controlul discursului care instigă la ură, al dezinformării şi al produselor contrafăcute online, standarde pe care trebuie să le respecte toate platformele digitale mari.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici