Ambasada SUA vrea să aducă experţi pentru a încuraja inovaţia şi antrepenoriatul din România

Experţii americani, israelieni sau olandezi ar putea ajuta România să depăşească trendul descendent înregistrat în inovaţie şi antrepenoriat, a spus vineri, în Cluj-Napoca, Hans Klemm, ambasadorul SUA în România, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
423 afișări
Imaginea articolului Ambasada SUA vrea să aducă experţi pentru a încuraja inovaţia şi antrepenoriatul din România

Ambasada SUA vrea să aducă experţi pentru a încuraja inovaţia şi antrepenoriatul din România (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

"Agenda promovării inovării şi antreprenoriatului are sens, este ceva ce SUA vrea să promoveze în România şi în lume, în condiţiile în care acestea două îşi aduc o importantă contribuţie la creşterea economic, dar şi la întărirea instituţiilor democratice şi la o transparenţă guvernamentală. (…) Am discutat ce rol poate să joace Ambasada SUA pentru încurajarea unui ecosistem de inovaţie şi antreprenoriat în România. Este o întrebare importantă, în condiţiile în care situaţia se datorează eşecului pieţei, iar guvernele trebuie să ofere soluţii şi ar trebui ca Guvernul României să joace un rol în încurajarea acestui ecosistem. Mi s-a propus să aducem experţi americani, împreună cu alţii din Israel şi Olanda, care au expertiză în acest domeniu, şi care să vadă ce ar trebui făcut în România pentru a îmbunătăţi acest mediu, astfel încât să devină accesibil pentru capital, a îmbunătăţi educaţia, reformele, eliminarea regulilor care stau în calea dezvoltării inovării şi antreprenoriatului", a spus ambasadorul american.

Hans Klemm a susţinut că este nevoie de pachet de soluţii pentru ca România să iasă din situaţia în care se află şi ajungă în rândul statelor ale căror economii sprijină, stimulează şi recompensează inovarea şi antreprenoriatul.

Hans Klemm a precizat că, la preluarea mandatului, a descoperit că Ambasada SUA era deja implicată în sprijinirea acestor domenii printr-un program de premiere a antreprenorului lunii.

Andrei Roth, reprezentant al organizatorilor, a declarat la rândul său că European Innovation Scoreboard 2016 plasează România pe ultimul loc în UE la capitolul inovare, remarcându-se un trend descendent în ultimii ani, iar conform Global Innovation Index 2016, România se situează pe locul 48 în lume în ceea ce priveşte inovarea, după Republica Moldova.

"De câţiva ani se vorbeşte de inovare şi antreprenoriat, astfel încât ai crede că suntem într-o rachetă care zboară în stratosferă. În 2008, când România era la 50% din media europeană pe inovaţie, în 2015 suntem la 34%. Capital avem, capital uman avem, iniţiativă avem, şi unde cred că avem o lipsă este faptul că România are o lipsă de viziune clară, coerentă şi pe termen lung", a spus Roth.

Acesta susţine că în urma conferinţelor Innoteque, care s-au desfăşurat la Bucureşti şi Cluj-Napoca, vor fi generate recomandări de politici publice clare şi concrete, care să ajute România să iasă din curba descendentă pe care se află.

"Vor fi identificate măsuri concrete pe care le vom pune într-o recomandare, într-un document care va fi trimis Guvernului, autorităţilor locale sau centrale ca să poată fi implementate. Una ar fi identificarea unor măsuri de finanţare ale Guvernului, nu mergând pe un model bancar, de capital, ci pe unul care priveşte cercetarea şi inovarea, unde este greu să mizezi pe capital privat", a subliniat Andrei Roth.

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, şi ambasadorul Israelului, Tamar Samash, participă la conferinţa internaţională Innoteque cu titlul "Cum poate România, aflată pe ultimul loc din UE la capitolul inovare, să înregistreze rezultate mai bune?", organizată la Cluj-Napoca de ImpactHub şi compania de IT, Recognos, cu sprijinul Guvernului României.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici