Ambasadorii UE reclamă lui Boc licitaţii modificate abuziv pentru anumite firme

Ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti i-au reclamat premierului Emil Boc că firme străine prezente în România acuză tergiversarea deciziilor în justiţie şi schimbarea abuzivă a câştigătorului unei licitaţii, prin anularea nejustificată a procedurii, solicitând rezolvarea problemelor.

Urmărește
13 afișări
Imaginea articolului Ambasadorii UE reclamă lui Boc licitaţii modificate abuziv pentru anumite firme

Ambasadorii UE reclamă lui Boc licitaţii modificate abuziv pentru anumite firme

Nemulţumirile faţă de durata prea mare a proceselor aflate pe rolul instanţelor comerciale şi abuzurile semnalate în cazul licitaţiilor de achiziţii publice au fost ridicate de către ambasadori în discuţia avută, luni, de aceştia cu şeful Guvernului, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse diplomatice.

"Bazat pe informaţiile primite din partea companiilor străine, ambasadorii au reclamat că durata proceselor comerciale este prea mare, iar numeroase licitaţii sunt anulate nejustificat, cu schimbarea câştigătorului", au arătat sursele citate.

Potrivit acestora, premierul i-a informat că Guvernul intenţionează să modifice din nou legislaţia achiziţiilor publice, pentru a simplifica şi clarifica procedurile de licitaţie.

Şeful Guvernului a explicat totodată că reforma justiţiei urmăreşte şi reducerea duratei aferente proceselor.

Surse ministeriale au declarat agenţiei MEDIAFAX, săptămâna trecută, că Guvernul intenţionează să modifice din nou legislaţia achiziţiilor publice, pentru a simplifica procedurile de absorbţie a fondurilor comunitare, prin introducerea unor reguli clare de verificare a licitaţiilor, care să elimine suprapunerea de atribuţii între instituţii sesizată până în prezent.

"Există încă întârzieri în atragerea fondurilor europene, cauzate de diferitele mecanisme instituţionale, în sensul în care atribuţiile unor instituţii se suprapun de multe ori pe anumite proceduri", au arătat sursele citate.

Potrivit acestora, o astfel de suprapunere are loc în cazul procedurilor de achiziţii publice, care sunt verificate atât de instituţia autorizată în acest sens, respectiv Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, cât şi de către autorităţile de management pentru programele sectoriale.

Legislaţia achiziţiilor publice a fost modificată de două ori în decursul anului trecut, în consultare cu experţii Comisiei Europene, pentru simplificarea procedurilor de licitaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici