- Home
- Economic
- BUCURE, (01.02.2013, 13:45)
- Marius Fratila
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ambasadorul britanic: Progresele în MCV şi acordul cu FMI pot asigura României o rată de creştere economică de 4%
Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, susţine într-o postare pe blog că reformarea justiţiei prin MCV şi succesul acordului cu FMI pot face diferenţa pentru viitorul economic al României, asigurând o rată de creştere anuală de 4% din PIB.
Urmărește
334 afișări
Martin Harris (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
"De ce trebuie să ne preocupe foarte mult MCV? De ce trebuie să avem un Foarte Mare Interes în succesul FMI? Pentru că aceste două programe pot face diferenţa pentru viitorul economic al României. În câţiva ani România ar putea să crească cu 4% pe an şi să prindă din urmă restul Europei. Sau nu. Aceste programe pot relansa potenţialul economic al României, să atragă investitori din Marea Britanie şi din alte părţi şi să întoarcă declinul din competitivitatea României. MCV plus FMI egal 4%", afirmă Martin Harris.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
El arată că în această săptămână au fost evaluări pe ambele programe.
"Pe MCV, Comisia Europeană a înregistrat progrese importante într-un an dificil. Înalta Curte continuă să finalizeze cazuri de corupţie la nivel înalt de durată lungă. Hotărârile Curţii Constituţionale au fost implementate, ANI şi-a continuat activitatea de întărire a integrităţii în viaţa publică. Au fost veşti bune şi la începutul acestui an, cu legislaţia privind distribuţia cauzelor în instanţe care a deschis drumul pentru intrarea în vigoare a Codului de Procedură Civilă astăzi, 1 februarie (intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă a fost amânată pentru 15 februarie - n.r.)", notează Harris.
El arată că, privind mai departe, noul Parlamentul trebuie să îşi asume rolul de a duce mai departe Strategia Naţională Anticorupţie.
"Noua lege privind Statutul parlamentarilor şi propunerea de cod de conduit oferă o oportunitate pentru a asigura că solicitările de ridicare a imunităţii vor primi răspuns rapid şi transparent şi pentru Parlament să demonstreze că aleşii nu sunt deasupra legii", spune ambasadorul britanic.
De asemenea, el îşi exprimă speranţa că actorii implicaţi în procesul de numire a noului procuror general şi procuror-şef al DNA vor colabora pentru a asigura nominalizarea unor "profesionişti independenţi şi puternici".
Referitor la acordul cu FMI, ambasadorul britanic punctează că s-au înregistrat în 2012 progrese importante privind consolidarea fiscală prin reducerea datoriei publice şi gestionarea deficitului public.
"România are acum nişte indicatori cu privire la datoria publică care pot fi invidiate de multe state membre UE. Aceste lucruri sunt cu atât mai impresionante deoarece au fost reuşite într-un an electoral", evidenţiază Martin Harris.
El adaugă că FMI a indicat şi necesitatea reformării companiilor de stat.
"Acestea sunt în unele dintre cele mai promiţătoare sectoare ale economiei cum ar fi industria energetică şi industria chimică, dar reprezintă un obstacol pentru creşterea economică când de fapt ar trebui să fie un impuls. Punerea lor sub management privat şi atragerea unor noi investiţii din City-ul londonez prin listări publice pe bursă ar trebui să fie prioritatea acestei primei jumătăţi a anului", consideră Martin Harris.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe