- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (10.02.2014, 12:29)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ambasadorul Franţei: Controalele financiare trebuie să fie ţintite, nu generalizate, pentru a nu bloca sistemul
Ambasadorul Franţei, Philippe Gustin, a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că în Franţa controalele financiare se fac de o manieră ţintită şi aleatorie, pentru a nu bloca sistemul, în timp ce în România controalele sunt generalizare şi uneori sunt blocate proiecte şi se opreşte totul.
Urmărește
120 afișări
Ambasadorul Franţei: Controalele financiare trebuie să fie ţintite, nu generalizate, pentru a nu bloca sistemul (Imagine: Mediafax Foto)
Controalele Curţii de Conturi sunt parte a luptei împotriva corupţiei, dar ar trebui să vizeze marile proiecte de infrastructură şi lucrările publice, aşa cum se întâmplă în Franţa, crede ambasadorul Philippe Gustin.
În Franţa, controlul făcut Curtea de Conturi "nu vizează, în general, decât 4-5% din acţiuni". "Nu mai mult. Dar ţintite bine: lucrările publice, marile proiecte de infrastructură şi se ajunge prin acest control la schimbarea obiceiurilor. Şi acest mecanism de control, care există şi în România, trebuie dezvoltat de o manieră mult mai ţintită. În discuţii, inclusiv cu miniştri însărcinaţi cu această chestiune, am spus că ideea nu este de a controla totul, pentru că nu e posibil, ci de a controla lucruri sensibile, într-un mod aleatoriu, să fie o surpriză. Acesta e controlul. O zi verificăm asta, mâine controlăm asta, poimâine asta şi într-un mod puţin difuz. Dacă vreţi să controlaţi totul, veţi bloca totul. Veţi bloca sistemul. Şi ceea ce se întâmplă, din nefericire, uneori în România este că totul se opreşte. În proiecte, mai ales de infrastructură, se opreşte, se blochează totul şi asta nu e bine. Merg mai bine controalele aleatorii, bine ţintite, decât controale generalizate care, în cele din urmă, riscă să blocheze sistemul", a declarat diplomatul francez, fost prefect.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Gustin a mai precizat că trebuie continuată lupta împotriva marii corupţii, care face "subiectul principal al ştirilor", dar trebuie atacată şi mica corupţie.
"Ce este important este continuarea luptei împotriva corupţiei care face subiectul principal al ştirilor, cu miniştri, parlamentari care sunt urmăriţi şi condamnaţi la închisoare. E foarte bine. Trebuie continuat, normal. Dar, adevărata miză astăzi este corupţia la toate nivelurile. Corupţia, spre exemplu, în cazul obţinerii unei diplome la universitate, corupţia în spitale, în sănătate, aceasta nu este percepută", a mai precizat Philippe Gustin, în interviul acordat agenţiei MEDIAFAX.
În opinia sa, corupţia ţine de mentalitate, iar aceasta se va schimba în momentul în care oamenii nu vor mai accepta să plătească pentru a obţine ceva.
"Trebuie ca domnul şi doamna X, dumneavoastră, eu, studenţii, nimeni să nu accepte ideea de a plăti pentru a obţine ceva. Este o problemă de mentalitate. Fără îndoială că este mult mai uşor a spune decât a face, dar împotriva acestei corupţii trebuie luptat în prezent", a punctat Gustin.
Ambasadorul francez a subliniat că a transmis acest mesaj autorităţilor române, de fiecare dată când a fost informat de firmele mici că întâmpină dificultăţi în a obţine autorizaţii.
"Este un amestec de corupţie, de birocraţie, de accelerare a dosarelor. Acestea sunt elementele. Şi nu cred că cei care fac asta sunt complet conştienţi de corupţie. Pentru că este un obicei. Este în România, în alte ţări europene, dar trebuie schimbată această mentalitate. Acesta este lucrul cel mai dificil. De fiecare dată când am avut ocazia să intervin pe lângă autorităţile locale, pe lângă guvern, am avut acelaşi discurs", a mai precizat Philippe Gustin.
Citește pe alephnews.ro: Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe