AmCham cere prelungirea perioadei de consultări pentru legislaţia achiziţiilor publice

Perioada pentru consultări pe tema legislaţiei achiziţiilor publice ar trebui să se desfăşoare pe o perioadă de cel puţin 30 de zile, faţă de cele zece zile anunţate de Ministerul Finanţelor Publice şi Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, potrivit AmCham România.

Urmărește
184 afișări
Imaginea articolului AmCham cere prelungirea perioadei de consultări pentru legislaţia achiziţiilor publice

AmCham cere prelungirea perioadei de consultări pentru legislaţia achiziţiilor publice (Imagine: Shutterstock)

Ministerul Finanţelor Publice şi Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice au publicat online, în urmă cu aproximativ o săptămână, la secţiunea Transparenţă Decizională, proiectul de lege privind achiziţiile publice clasice şi cel privind remediile şi căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică şi a contractelor de concesiune şi pentru organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, comunicând pentru consultări publice un termen de doar zece zile, care expiră la 1 august.

"Cele două propuneri sunt primele din pachetul de patru noi legi ce vor înlocui actualul cadru legislativ, cu aplicabilitate din 2016. AmCham România apreciază efortul grupului de lucru de la nivelul Guvernului României însărcinat cu transpunerea noilor reglementări europene în legislaţia naţională şi urmăreşte cu deosebit interes progresul acestui demers. În acelaşi timp, date fiind importanţa şi complexitatea temelor în discutie, în vederea obţinerii unor răspunsuri cât mai concludente în cadrul consultării publice şi în scopul formulării unor opinii/sugestii fundamentate şi cât mai adaptate realităţilor locale, apreciem ca necesară acordarea unei perioade de timp de cel puţin 30 de zile pentru parcurgerea unui proces consultativ real, substanţial şi eficient", se arată într-un comunicat al Camerei de Comerţ Americană în România (AmCham).

Importanţa reformei sistemului achiziţiilor publice reprezintă, fără îndoială, o prioritate esenţială pentru dezvoltarea economiei româneşti, inclusiv în privinţa creşterii gradului de absorbţie sustenabilă a fondurilor europene şi a accelerării proiectelor de investiţii prioritare.

"În acest context, participarea partenerilor interesaţi, cu precădere a mediului de afaceri, în cadrul acestei reforme este de natură a asigura proiectarea unei coordonate practice absolut necesare cadrului de reglementare, precum şi de a adăuga un plus de coerenţă operaţională procesului", arată AmCham.

Asociaţia promovează, prin implicarea sa activă şi constantă în acest domeniu, implementarea unor măsuri cu valoare de principiu cum ar fi eficienţa în cheltuirea fondurilor publice, obţinerea valorii optime în achiziţiile publice, o reformă instituţională reală prin reducerea birocratiei, eliminarea corupţiei şi transparenţa procedurală, precum şi orientarea sistemului către lărgirea capacităţii administrative specializate şi performanţe economice competitive.

AmCham va continua să sprijine activ proiectul de reformă a legislaţiei achiziţiilor publice, pe baza expertizei interne şi internaţionale existente la nivelul companiilor membre, prin formularea şi transmiterea punctelor de vedere şi a opiniilor furnizate de membrii săi către factorii de decizie la nivel executiv.

Camera de Comerţ Americană în România reuneşte peste 400 de companii americane, internaţionale şi locale. Acestea au cumulat investiţii totale de peste 20 miliarde dolari, generând în jur de 200.000 de locuri de muncă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici