- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (02.12.2015, 16:00)
- Andrei Mazurchievici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
AMENDĂ de peste 600.000 de euro pentru HP din partea Consiliului Concurenţei
Consiliul Concurenţei a sancţionat compania Hewlett-Packard (HP) România cu amendă de 2,96 milioane lei (aproximativ 665.000 de euro) pentru abuz de poziţie dominantă, se arată într-un comunicat al Consiliului.
Urmărește
1200 afișări
AMENDĂ de peste 600.000 de euro pentru HP din partea Consiliului Concurenţei (Imagine: AFP/Mediafax Foto)
În urma investigaţiei derulate, Consiliul a constatat că HP România a abuzat de poziţia dominantă pe care o deţinea, prin întreruperea înainte de termen şi fără o justificare obiectivă a unui contract prin care acorda partenerilor săi preţuri speciale pentru consumabile marca HP livrate către un client din segmentul business.
Contractul se derula prin intermediul a patru firme partenere, respectiv SC Isa SRL, SC Kmp Vest SRL, SC S&T România SRL şi SC Be Proffice SA/RTC Proffice Experience SA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Anularea de către HP România, cu cinci luni înainte de data expirării, a contractului în cauză şi stoparea relaţiilor comerciale deja existente cu cei patru parteneri s-a realizat fără nicio explicaţie din partea companiei dominante HP România.
În perioada 2007 - 2011, HP România a deţinut o poziţie dominantă pe piaţa imprimantelor tip inkjet pentru segmentul business, cota de piaţă fiind de peste 80%. Investigaţia a fost declanşată în 2012, în urma unei plângeri.
"O companie care deţine o poziţie dominantă poate adopta strategiile necesare pentru a-şi apăra interesele comerciale, însă asemenea măsuri trebuie să fie rezonabile şi proporţionale cu efectele pe care le-ar putea provoca clienţilor şi concurenţei. Conform normelor europene în domeniul concurenţei, refuzul unei companii dominante de a furniza produse unui client stabil, fără o justificare obiectivă, poate constitui un abuz. În acest caz, anularea contractului de către HP România, înainte de termen şi stoparea relaţiilor comerciale deja existente cu partenerii s-a realizat fără o justificare obiectivă", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Hewlett Packard România SRL este parte a grupului american HP, unul dintre cei mai mari producători mondiali de echipamente IT.
Compania HP GEBOC, care a înregistrat anul trecut un număr mediu de aproape 2.900 de angajaţi, a înregistrat cele mai mari venituri, de 345 de milioane de lei, şi un profit net de peste 22 mil. lei. Cu cei 2.900 de angajaţi, HP GEBOC este unul dintre cei mai mari angajatori din IT din România, cel mai mare „competitor“ din acest punct de vedere fiind compania americană Oracle, care avea anul trecut aproximativ 3.000 de oameni pe plan local.
Numărul stabil de angajaţi ai centrului de servicii al Hewlett-Packard din România este important în condiţiile în care gigantul american a desfăşurat în ultimii ani procese semnificative de restructurare, care au dus la concedierea a aproximativ 50.000 de oameni la nivel global, începând cu anul 2012. Faţă de anul 2012, centrul HP GEBOC şi-a mărit numărul de angajaţi din România, conform datelor de la Ministerul Finanţelor.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe