- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (02.12.2015, 16:00)
- Andrei Mazurchievici
AMENDĂ de peste 600.000 de euro pentru HP din partea Consiliului Concurenţei
Consiliul Concurenţei a sancţionat compania Hewlett-Packard (HP) România cu amendă de 2,96 milioane lei (aproximativ 665.000 de euro) pentru abuz de poziţie dominantă, se arată într-un comunicat al Consiliului.
Urmărește
1200 afișări
AMENDĂ de peste 600.000 de euro pentru HP din partea Consiliului Concurenţei (Imagine: AFP/Mediafax Foto)
În urma investigaţiei derulate, Consiliul a constatat că HP România a abuzat de poziţia dominantă pe care o deţinea, prin întreruperea înainte de termen şi fără o justificare obiectivă a unui contract prin care acorda partenerilor săi preţuri speciale pentru consumabile marca HP livrate către un client din segmentul business.
Contractul se derula prin intermediul a patru firme partenere, respectiv SC Isa SRL, SC Kmp Vest SRL, SC S&T România SRL şi SC Be Proffice SA/RTC Proffice Experience SA.
Anularea de către HP România, cu cinci luni înainte de data expirării, a contractului în cauză şi stoparea relaţiilor comerciale deja existente cu cei patru parteneri s-a realizat fără nicio explicaţie din partea companiei dominante HP România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Explozie la Muzeul Drents, Olanda: Coiful de la Coţofeneşti şi alte trei brăţări dacice au fost furate / Reacţiile politicienilor / Dosar penal deschis din oficiu
-
Elon Musk, apariţie surpriză la un miting al AfD: „Să depăşim vinovăţia trecutului”
-
Raluca Turcan, fostul ministru al Culturii: Nu ministerul decide conţinutul colecţiilor
În perioada 2007 - 2011, HP România a deţinut o poziţie dominantă pe piaţa imprimantelor tip inkjet pentru segmentul business, cota de piaţă fiind de peste 80%. Investigaţia a fost declanşată în 2012, în urma unei plângeri.
"O companie care deţine o poziţie dominantă poate adopta strategiile necesare pentru a-şi apăra interesele comerciale, însă asemenea măsuri trebuie să fie rezonabile şi proporţionale cu efectele pe care le-ar putea provoca clienţilor şi concurenţei. Conform normelor europene în domeniul concurenţei, refuzul unei companii dominante de a furniza produse unui client stabil, fără o justificare obiectivă, poate constitui un abuz. În acest caz, anularea contractului de către HP România, înainte de termen şi stoparea relaţiilor comerciale deja existente cu partenerii s-a realizat fără o justificare obiectivă", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Hewlett Packard România SRL este parte a grupului american HP, unul dintre cei mai mari producători mondiali de echipamente IT.
Compania HP GEBOC, care a înregistrat anul trecut un număr mediu de aproape 2.900 de angajaţi, a înregistrat cele mai mari venituri, de 345 de milioane de lei, şi un profit net de peste 22 mil. lei. Cu cei 2.900 de angajaţi, HP GEBOC este unul dintre cei mai mari angajatori din IT din România, cel mai mare „competitor“ din acest punct de vedere fiind compania americană Oracle, care avea anul trecut aproximativ 3.000 de oameni pe plan local.
Numărul stabil de angajaţi ai centrului de servicii al Hewlett-Packard din România este important în condiţiile în care gigantul american a desfăşurat în ultimii ani procese semnificative de restructurare, care au dus la concedierea a aproximativ 50.000 de oameni la nivel global, începând cu anul 2012. Faţă de anul 2012, centrul HP GEBOC şi-a mărit numărul de angajaţi din România, conform datelor de la Ministerul Finanţelor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cine este omul care conduce cel mai important lanţ de restaurante din România şi coordonează o echipă de 1.500 de oameni
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De ce erau atât de valoroase obiectele dacice furate de la muzeul din Olanda. Ce spune directorul Muzeului Național de Istorie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe