- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ameninţările la dezvoltarea energiei solare: schimbările legislative şi accesul tot mai greu la finanţare
Anul acesta ar putea fi începutul unui nou boom pe partea de energie verde, cel al proiectelor solare, după ce în doi ani de zile energia eoliană a atras investiţii de peste 1,5 miliarde de euro, România trecând de la numai 14 MW câţi erau montaţi în 2009 la mai bine de zece parcuri eoliene care în total au peste 1.000 MW, adică mai mult decât un reactor nuclear de la Cernavodă. Sunt două lucruri care însă ameninţă dezvoltarea energiei soarelui: schimbările legislative şi accesul tot mai greu la finanţare.
Ameninţările la dezvoltarea energiei solare: schimbările legislative şi accesul tot mai greu la finanţare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Suntem interesaţi de acest domeniu. Avem terenuri în cea mai bună zonă din ţară pentru solare, în zona de sud-est, şi în vara acestui an sperăm să putem lua o decizie de investiţie. Nu ne interesează să preluăm proiecte de la dezvoltatori, ci să le facem noi de unii singuri", spune fostul fotbalist Gică Popescu, 45 de ani, cunoscut în mediul de afaceri mai ales pentru proiectele dezvoltate în domeniul imobiliar.
Popescu nu dă detalii despre dimensiunea parcurilor solare în care ar putea investi, dar aceasta nu este singura tentativă a fostului căpitan al FC Barcelona în domeniul energiei verzi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
"Suntem aproape de finalizare cu nişte proiecte eoliene", a mai precizat acesta.
Popescu se alătură astfel unui lung şir de investitori atraşi de mirajul energiei solare care a devenit anul trecut copilul răsfăţat al energiei verzi din punctul de vedere al sprijinului pe care statul român s-a angajat să-l acorde. Datele Transelectrica, transportatorul naţional de energie electrică, vorbesc clar despre potenţialul pe care îl are această zonă. Astfel, pe 17.05.2012, 79 de proiecte solare cu o capacitate totală de circa 335 MW, răspândite pe întreg teritoriul României, aveau deja contractele de racordare la reţea, una dintre etapele importante pe lanţul de avizare a acestor investiţii.
Pe lângă ele, alte 110 parcuri solare cu o capacitate de peste 471 MW aveau avizele de racordare la reţea, o fază însă incipientă în procesul de avizare. În total, ţinând cont de faptul că de obicei pentru montarea unui megawatt într-un parc solar sunt necesare 2 milioane de euro, rezultă în acest moment investiţii planificate de circa 1,6 miliarde de euro. În prezent în România funcţionează numai 2 MW în parcuri solare.
Citeşte mai multe despre energia solară pe www.zf.ro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO