Amenzi de 500.000 de lei pentru persoane fizice şi 10% din afacerile firmei pentru neregili pe bursă

Amenzile maxime pentru încălcarea legislaţiei bursiere vor creşte până la de zece ori în cazul persoanelor fizice, astfel că sancţiunea poate ajunge la 500.000 lei, iar în cazul companiilor penalităţile vor merge până la 10% din cifra de afaceri, potrivit unui proiect de ordonanţă de guvern.

Urmărește
628 afișări
Imaginea articolului Amenzi de 500.000 de lei pentru persoane fizice şi 10% din afacerile firmei pentru neregili pe bursă

Amenzi de 500.000 de lei pentru persoane fizice şi 10% din afacerile firmei pentru neregili pe bursă (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

Cele mai mari amenzi aplicabile persoanelor fizice vor fi plătite de către acţionarii care nu fac oferte de preluare după ce au depăşit pragul de 33% din titlurile unei societăţi listate.

Sancţiunea poate fi avertisment sau amendă de la 1.000 - 25.000 lei la trecerea a 30 de zile de la expirarea termenului în care trebuia lansată oferta.

Amenda creşte de la 25.001 lei la 50.000 lei dacă oferta nu este iniţiată în luna următoare, iar după scurgerea a mai mult de două luni sancţiunea intră în palierul 50.001 lei-500.000 de lei.

Firmele vor fi sancţionate cu avertisment sau amendă de până la 1% din cifra de afaceri din anul anterior dacă depăşes cu o lună a termenului limită de lansarea a ofertei.

Amenda va creşte până la 5% din cifra de afaceri la scurgerea a două luni de la data limită, iar dacă nici după cele 60 de zile nu este iniţiată oferta, sancţiunea poate ajunge până la 10% din cifra de afaceri.

Potrivit legislaţiei actuale, Comisia poate aplica amenzi cuprinse între 500 şi 50.000 de lei persoanelor fizice, în timp ce pentru firme sancţiunile sunt între 0,5% şi 5% din capitalul social.

Sancţiunile vor fi graduale şi în cazul altor contravenţii. Pentru persoanele fizice amenzile vor fi cuprinse între 1.000 lei şi 100.000 de lei. Pentru contravenţii mai uşoare, Comisia poate aplica doar un avertisment.

Amenzile pentru persoanele juridice vor fi de până la 10% din cifra de afaceri înregistrată în precedentul exerciţiu financiar anterior sancţionării.

Pentru realizarea unor tranzacţii pe baza de informaţii privilegiate CNVM va avea dreptul să aplice amenzi care pot fi între jumătate şi totalitatea valorii tranzacţiei realizate.

Dacă persoana cu acces la informaţii privilegiate a transmis acele informaţii altei persoane, însă nu a fost realizată nicio tranzacţie, amendă va fi cuprinsă între 10.000 lei şi 100.000 lei.

În cazul sancţionării unei firme nou-înfiinţate, care nu a înregistrat cifră de afaceri în anul anterior sancţionării, sau în cazul persoanei juridice a cărei cifră de afaceri nu este accesibilă, CNVM poate aplica amenzi cuprinse între 10.000 de lei şi 2,5 milioane lei.

Dacă CNVM va constata săvârşirea a două sau mai multe contravenţii, va aplica sancţiunea cea mai mare, majorată cu până la 50%.

Proiectul prevede şi noi modalităţi de stabilire a preţului din oferta de preluare, în cazul în care nu poate fi determinat prin metoda celei mai mari cotaţii plătite de ofertant sau de persoanele cu care acesta acţionează în mod concertat în ultimele 12 luni anterior depunerii documentaţiei de ofertă.

Astfel, dacă acest criteri nu va putea fi utilizat, preţul va fi determinat de un evaluator independent prin alegerea celui mai mare preţ obţinut prin alte şase metode de evaluare, faţă de trei criterii în prezent.

Evaluatorul va trebui să calculeze preţul mediu ponderat de tranzacţionare aferent ultimelor 12 luni anterioare datei de depunere la CNVM a documentaţiei de ofertă şi cel aferent ultimelor 12 luni anterioare datei la care a fost depăşită participaţia de 33% din drepturile de vot.

De asemenea, se poate utiliza valoarea unitară a activului net al societăţii conform ultimei situaţii financiare auditate anterioare depunerii documentaţiei de ofertă, dar şi conform ultimei situaţii financiare auditate anterioare datei la care a fost depăşit pragul de 33%.

Alte două elemente care pot fi luate în calcul de evaluator sunt cel mai mare preţ plătit de ofertant sau de persoanele cu care acţionează în mod concertat în ultimele 12 luni anterioare datei la care s-a depăşit pragul de deţinere şi valoarea acţiunilor rezultate dintr-o expertiză efectuată în conformitate cu standardele internaţionale de evaluare.

În prezent, sunt utilizate trei metode, respectiv preţul mediu ponderat de tranzacţionare aferent ultimelor 12 luni anterioare derulării ofertei, valoarea activului net al societăţii conform ultimei situaţii financiare auditate şi valoarea acţiunilor rezultate dintr-o expertiză în conformitate cu standardele internaţionale de evaluare.

Totodată, firmele vor fi obligate să publice pe site-ul propriu cu minim 30 de zile înainte de AGA, faţă de cinci zile în prezent, documentele sau informaţiile vizând problemele înscrise pe ordinea de zi.

Noile sancţiuni sunt cuprinse într-un proiect de ordonanţă de Guvern pentru modificarea şi completarea legii pieţei de capital. Proiectul a fost iniţiat de Ministerul Finanţelor Publice, în consultare cu CNVM şi Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici