Amenzi între 2.500 şi 4.000 lei dacă nu foloseşti cauciucuri de iarnă

Şoferii de autoturisme şi camioane vor fi obligaţi să utilizeze anvelopele de iarnă în perioada 1 noiembrie-31 martie, în caz contrar urmând să plătească amenzi cuprinse între 2.500 lei şi 4.000 de lei, şi să achite daunele aduse elementelor care compun drumul dacă nu au asigurare.

Urmărește
240 afișări
Imaginea articolului Amenzi între 2.500 şi 4.000 lei dacă nu foloseşti cauciucuri de iarnă

Amenzi între 2.500 şi 4.000 lei dacă nu foloseşti cauciucuri de iarnă (Imagine: Gigi Ciuncanu/Mediafax Foto)

Aceleaşi sancţiuni vor fi aplicate şi dacă autovehiculele nu au montate pe roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate atunci când circulă pe drumuri acoperite cu gheaţă sau polei, potrivit unui proiect de OUG elaborat de Ministerul Transporturilor.

Dacă autovehiculul care circulă fără anvelope de iarnă blochează drumul proprietarul acestuia va plăti şi costurile pentru degajarea drumului.

Totodată, în situaţia în care asigurarea de răspundere civilă nu acoperă în totalitate pagubele produse elementelor drumului (cum ar fi parapeţi sau semne de circulaţie), administratorul drumului va notifica vinovatul de producerea accidentului că are obligaţia de a plăti în 15 zile partea de daună pe care compania de asigurări nu a acordat despăgubiri.

Dacă şoferul sau operatorul de transport nu are încheiată o asigurare va suporta integral costurile de reparaţie a sau înlocuirii elementelor de drum degradate sau distruse.

Totodată, proiectul prevede ca 10% din cuantumul amenzilor aplicate de Compania de Drumuri, Autoritatea Rutieră Română şi Registrul Auto Român să fie distribuit către bugetul de stat şi 90% către întreţinerea drumurilor, în prezent întreaga sumă fiind vărsată la bugetul statului.

"Această măsură asigură astfel accelerarea execuţiei lucrărilor de întreţinere, reparare, modernizare, construcţie de drumuri şi autostrăzi din România, care face obiectul unor investiţii prioritare cu finanţare externă şi finanţare de la bugetul de stat", se arată în nota de funadamentare a proiectului.

Proiectul propune şi reţinerea plăcuţelor de înmatriculare, a certificatului de înmatriculare şi suspendarea inspecţiei tehnice, dacă vehiculul prezintă defecţiuni tehnice.

O altă noutate o reprezintă fapul că la controlul efectuat la sediul firmelor de transport inspectorii au dreptul să pătrundă, în timpul programului de lucru, atât în spaţiile de lucru, cât şi în vehiculele deţinute de aceştia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici