Amenzi mai mari pentru poluatorii industriali din România

  • Legislaţia privind poluatorii industriali din România a fost schimbată după ce, în 2019, două ONG-uri înaintau Comisiei Europene o plângere în care afirmau că România nu respectă lDirectiva UE privind Emisiile Industriale.
  • Au fost puse în aplicare reforme substanţiale până acum, anunţă Greenpeace.
Urmărește
458 afișări
Imaginea articolului Amenzi mai mari pentru poluatorii industriali din România

Greenpeace România şi ClientEarth au câştigat un proces dus de patru ani împotriva poluării ilegale din România, punând capăt încălcării pe termen lung a Directivei UE privind Emisiile Industriale (DEI) anunţă ONG-ul, luni, printr-un comunicat.

Acţiunea a vizat legislaţia românească care prevedea sancţiuni infime pentru centralele pe bază de cărbune ce funcţionau fie încălcând autorizaţia de mediu, fie fără autorizaţie.

Aproape jumătate din centralele pe cărbune din România funcţionau fără autorizaţie, ceea ce reprezintă o încălcare majoră a Directivei privind Emisiile Industriale, fără consecinţe reale pentru marii poluatori, se arată în comunicatul GreenPeace.

Organizaţiile au înaintat o plângere oficială Comisiei Europene în 2019, care a demarat o procedură de infringement împotriva României în 2020.

Comisia a cerut României să-şi alinieze legislaţia naţională la DEI pentru a proteja în mod eficient sănătatea umană şi natura.

Ca răspuns, România a pus în aplicare reforme substanţiale. Noua sa lege privind emisiile industriale creşte amenzile în multe cazuri de peste zece ori faţă de nivelul anterior.

De asemenea, aceasta introduce posibilitatea de a aplica sancţiuni penale operatorilor care desfăşoară activităţi fără autorizaţie, precum şi suspendări obligatorii pentru anumite operaţiuni ilegale. Pe parcursul procedurii, mai multe dintre centralele de cărbune vizate au fost închise, inclusiv Mintia şi Turceni (unităţile 3 şi 7).

Noul cadru juridic se extinde dincolo de sectorul cărbunelui, cuprinzând cele mai dăunătoare activităţi industriale din diverse sectoare, inclusiv energie, gestionarea deşeurilor, metale, minerale, produse chimice şi agricultura industrială.

Alin Tănase, Coordonator Campanii la Greenpeace România, a declarat: „Poluarea aerului continuă să aibă un impact negativ asupra României, iar industriile care încalcă legislaţia trebuie sancţionate sever şi activitatea lor trebuie suspendată până când se conformează. Aceste căi sunt acum posibile datorită eforturilor noastre de a expune situaţia din România, care au contribuit la schimbarea legislaţiei care stabileşte şi aplică sancţiuni pentru poluatorii industriali”.

„Guvernul s-a angajat să retragă toate centralele pe cărbune din România până în 2030. Până atunci, trebuie să colaboreze cu Guvernul şi cu autorităţile de mediu pentru a se asigura că toate unităţile pe cărbune rămase funcţionează în conformitate cu legislaţia privind emisiile şi cu cele mai bune tehnologii disponibile, iar dacă nu, să fie sancţionate”, a comentat Ioana Ciuta, preşedinte Bankwatch România.

Avocatul ClientEarth, Bellinda Bartolucci, a declarat: „Situaţia din România a fost inacceptabilă, cu centralele pe cărbune care aruncă în aer cantităţi periculoase de poluanţi toxici aproape fără nici o consecinţă. Deşi nu toate exemplele sunt atât de flagrante, România nu este singura care încalcă legislaţia privind emisiile industriale, ceea ce duce la o poluare evitabilă şi impardonabilă în întreaga Europă”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici