- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (27.11.2023, 08:15)
- Raul Peterlin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Amenzi mai mari pentru poluatorii industriali din România
- Legislaţia privind poluatorii industriali din România a fost schimbată după ce, în 2019, două ONG-uri înaintau Comisiei Europene o plângere în care afirmau că România nu respectă lDirectiva UE privind Emisiile Industriale.
- Au fost puse în aplicare reforme substanţiale până acum, anunţă Greenpeace.
Urmărește
438 afișări
Greenpeace România şi ClientEarth au câştigat un proces dus de patru ani împotriva poluării ilegale din România, punând capăt încălcării pe termen lung a Directivei UE privind Emisiile Industriale (DEI) anunţă ONG-ul, luni, printr-un comunicat.
Acţiunea a vizat legislaţia românească care prevedea sancţiuni infime pentru centralele pe bază de cărbune ce funcţionau fie încălcând autorizaţia de mediu, fie fără autorizaţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ciolacu admite: Vila de pe Aviatorilor 86 este pentru Klaus Iohannis
-
Zelenski pledează pentru „pace prin putere” la Summitul de la Budapesta
-
Nicuşor Dan anunţă intervenţii de urgenţă la 306 monumente din Capitală
-
Italia solicită sprijinul UE pentru a îndeplini obiectivul de cheltuieli al NATO
Aproape jumătate din centralele pe cărbune din România funcţionau fără autorizaţie, ceea ce reprezintă o încălcare majoră a Directivei privind Emisiile Industriale, fără consecinţe reale pentru marii poluatori, se arată în comunicatul GreenPeace.
Organizaţiile au înaintat o plângere oficială Comisiei Europene în 2019, care a demarat o procedură de infringement împotriva României în 2020.
Comisia a cerut României să-şi alinieze legislaţia naţională la DEI pentru a proteja în mod eficient sănătatea umană şi natura.
Ca răspuns, România a pus în aplicare reforme substanţiale. Noua sa lege privind emisiile industriale creşte amenzile în multe cazuri de peste zece ori faţă de nivelul anterior.
De asemenea, aceasta introduce posibilitatea de a aplica sancţiuni penale operatorilor care desfăşoară activităţi fără autorizaţie, precum şi suspendări obligatorii pentru anumite operaţiuni ilegale. Pe parcursul procedurii, mai multe dintre centralele de cărbune vizate au fost închise, inclusiv Mintia şi Turceni (unităţile 3 şi 7).
Noul cadru juridic se extinde dincolo de sectorul cărbunelui, cuprinzând cele mai dăunătoare activităţi industriale din diverse sectoare, inclusiv energie, gestionarea deşeurilor, metale, minerale, produse chimice şi agricultura industrială.
Alin Tănase, Coordonator Campanii la Greenpeace România, a declarat: „Poluarea aerului continuă să aibă un impact negativ asupra României, iar industriile care încalcă legislaţia trebuie sancţionate sever şi activitatea lor trebuie suspendată până când se conformează. Aceste căi sunt acum posibile datorită eforturilor noastre de a expune situaţia din România, care au contribuit la schimbarea legislaţiei care stabileşte şi aplică sancţiuni pentru poluatorii industriali”.
„Guvernul s-a angajat să retragă toate centralele pe cărbune din România până în 2030. Până atunci, trebuie să colaboreze cu Guvernul şi cu autorităţile de mediu pentru a se asigura că toate unităţile pe cărbune rămase funcţionează în conformitate cu legislaţia privind emisiile şi cu cele mai bune tehnologii disponibile, iar dacă nu, să fie sancţionate”, a comentat Ioana Ciuta, preşedinte Bankwatch România.
Avocatul ClientEarth, Bellinda Bartolucci, a declarat: „Situaţia din România a fost inacceptabilă, cu centralele pe cărbune care aruncă în aer cantităţi periculoase de poluanţi toxici aproape fără nici o consecinţă. Deşi nu toate exemplele sunt atât de flagrante, România nu este singura care încalcă legislaţia privind emisiile industriale, ceea ce duce la o poluare evitabilă şi impardonabilă în întreaga Europă”.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Mesajul lui Macron pentru Europa după alegerea lui Trump în SUA: “Nu trebuie să ne delegăm securitatea americanilor pentru totdeauna”
Citește pe www.zf.ro: Criză totală în Germania: Guvernul s-a prăbuşit şi este un haos politic fără precedent. Cea mai puternică economie europeană este în prag de colaps
Citește pe www.zf.ro: Revoluţie la o fabrică din România. Cum s-a întâmplat asta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Echipa lui Trump ar intenționa să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani, relatează WSJ
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
PROSPORT.RO
Fosta vedetă din România care a ajuns fără dinți în gură. E la cerșit în Anglia și își reneagă familia
CANCAN.RO
Trei zodii care vor atrage belșug și fericire până la sfârșitul anului 2024. Ei sunt nativii BINECUVÂNTAȚI
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe