- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (11.08.2011, 17:31)
- Ioan Dornescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Amenzile pentru încălcarea obligaţiilor de consolidare a clădirilor cu risc seismic cresc de 5 ori
Ministerul Dezvoltării vrea să majoreze de cinci ori cuantumul amenzilor pentru proprietarii de imobile şi primarii care nu-şi respectă obligaţiile privind expertizarea şi consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat, sancţiunile urmând să fie cuprinse între 2.500 de lei şi 75.000 de lei.
Urmărește
391 afișări
Amenzile pentru încălcarea obligaţiilor de consolidare a clădirilor cu risc seismic cresc de 5 ori (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Prevederile sunt incluse într-un proiect de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor, elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).
"Cuantumul actual (al amenzilor, n.r.) este foarte mic astfel şi nu-şi îndeplineşte scopul pentru care s-a stabilit", se arată în nota de fundamentare a proiectului.
În prezent, sancţiunile sunt cuprinse între 500 de lei şi 15.000 de lei, iar prin proiectul de OG cresc la 2.500 lei - 75.000 lei, fiind penalizate printre altele nerespectarea obligaţiilor privind expertizarea tehnică a clădirilor, a proiectării şi execuţiei lucrărilor de consolidare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Cele mai mari amenzi, cuprinse între 50.000 lei şi 75.000 lei, vor fi plătite de primarii care nu vor contracta proiectarea şi execuţia lucrărilor de consolidare pentru clădirile incluse în programele anuale în termen de doi ani de la notificarea încadrării în clasa I de risc seismic, respectiv de la data finalizării proiectului de consolidare.
Proiectul cuprinde măsuri de intervenţie la construcţiile existente care prezintă niveluri insuficiente de protecţie la acţiuni seismice, degradări sau avarieri în urma unor cutremure, care trebuie expertizate de proprietari sau administratori. Pentru construcţiile încadrate în clasa I de risc seismic, aceştia trebuie să realizeze proiectarea intervenţiei în termen de doi ani de la data primirii notificării şi să gestioneze executarea lucrărilor în termen de doi ani de la data finalizării proiectului.
Finanţarea cheltuielilor de expertizare tehnică, proiectare şi execuţie a lucrărilor pentru construcţiile aflate în proprietatea/ administrarea instituţiilor publice este asigurată de la buget sau din veniturile proprii ale instituţiilor publice finanţate din venituri extrabugetare.
Firmele îşi vor finanţa singure proiectele pentru clădirile din portofoliu, iar în cazul locuinţelor deţinute de persoane fizice, cheltuielile vor fi acoperite din bugetul Ministerului Dezvoltării şi de la cel local, pentru expertiză, respectiv din sursele proprii ale proprietarilor, din despăgubiri acordate de societăţile de asigurare sau din credite, pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de consolidare.
Clădirile de locuit multietajate, încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public, se includ în programe anuale de acţiuni privind proiectarea şi execuţia lucrărilor de consolidare.
Autorii proiectului arată că modificarea şi completarea OG 20/1994 vizează eliminarea unor măsuri care au generat întârzieri semnificative în derularea programelor anuale de consolidare a clădirilor de locuit multietajate, încadrate în clasa 1 de risc seismic şi care prezintă pericol public, fiind impusă şi de modificările intervenite în domeniu prin intrarea în vigoare a Codului de proiectare seismică a construcţiilor, care înlocuieşte Normativul de proiectare antiseismică.
Pe lângă majorarea cuantumului amenzilor, reprezentanţii MDRT au propus eliminarea ipotecii instituite în favoarea autorităţilor administraţiei publice locale până la restituirea integrală de
către proprietarii de locuinţe a sumelor alocate din fonduri publice pentru consolidarea clădirilor înscrise în programele anuale.
Această prevedere a fost înlocuită cu instituirea notării în cartea funciară a imobilelor a menţiunilor cu privire la contractele care au în vedere restituirea sumelor datorate de proprietari pentru executarea lucrărilor de consolidare finanţare de la bugetul de stat.
Un alt aspect vizat de autorii proiectului este creşterea transparenţei în procedurile administrative de atribuire a contractelor, asociaţiile de proprietari putând participa în comisiile de licitaţie.
Citește pe alephnews.ro: Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe