- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
America are datorii naţionale record. „COVID-19 a exacerbat problema”
Totalul datoriei publice restante a depăşit 30.000 de miliarde de dolari, potrivit datelor publicate de Departamentul Trezoreriei şi preluate de CNN.
Împrumuturile guvernamentale s-au accelerat în timpul pandemiei Covid-19, în condiţiile în care Washingtonul a cheltuit agresiv pentru a amortiza lovitura economică provocată de criză. Datoria naţională a crescut cu aproximativ 7.000 de miliarde de dolari de la sfârşitul anului 2019.
Este imposibil de ştiut cât de multă datorie este prea multă, iar economiştii rămân divizaţi cu privire la cât de mare este cu adevărat această problemă. Dar atingerea pragului vine într-un moment delicat, în condiţiile în care costurile de împrumut sunt aşteptate să crească.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
După mulţi ani în care ratele dobânzilor au fost la limita inferioară, Rezerva Federală trece la combaterea inflaţiei. Fed plănuieşte să lanseze prima sa serie de majorări de rate din 2015. Costurile mai mari ale împrumuturilor nu vor face decât să îngreuneze finanţarea muntelui de datorii.
Se estimează că numai costurile cu dobânzile vor depăşi 5.000 de miliarde de dolari în următorii 10 ani şi vor reprezenta aproape jumătate din toate veniturile federale până în 2051, potrivit Fundaţiei Peter G. Peterson, o organizaţie care se concentrează pe conştientizarea provocării fiscale.
În prezent, guvernul federal datorează aproape 8.000 de miliarde de dolari investitorilor străini şi internaţionali, în frunte cu Japonia şi China. În cele din urmă, această sumă va trebui să fie rambursată, cu dobândă.
30.000 de miliarde de dolari este un număr oarecum umflat de faptul că o parte din bani este datorată de către guvern către el însuşi. Este vorba de datoria deţinută în cadrul asigurărilor sociale şi al altor fonduri fiduciare guvernamentale. Aşa-numitele deţineri intraguvernamentale totalizează peste 6 trilioane de dolari.
Cu toate acestea, datoria naţională a crescut vertiginos în ultimele decenii, determinată în parte de criza financiară din 2008 şi apoi de pandemie.
Totalul datoriei restante se ridica la 9,2 trilioane de dolari în decembrie 2007, chiar la începutul Marii Recesiuni, potrivit datelor Trezoreriei.
În momentul în care fostul preşedinte Donald Trump a preluat mandatul, datoria naţională se ridica la aproape 20.000 de miliarde de dolari.
„Covidul a exacerbat problema. Am avut o situaţie de urgenţă care a necesitat cheltuieli de mii de miliarde", a declarat Michael Peterson, director executiv al Fundaţiei Peterson. „Dar problemele structurale cu care ne confruntăm din punct de vedere fiscal existau cu mult înainte de pandemie.
Chiar şi înainte de Covid, Trump a prezidat o creştere puternică a datoriei naţionale, evidenţiată de reducerile masive de taxe adoptate la sfârşitul anului 2017 - într-un moment în care economia SUA era în plină expansiune şi nu avea nevoie de niciun stimulent fiscal. Legea privind reducerile fiscale şi locurile de muncă din 2017 va adăuga între 1.000 şi 2.000 de miliarde de dolari la datoria federală între 2018 şi 2025, potrivit Tax Policy Center. Centrul notează că impactul va fi şi mai mare dacă unele dintre reducerile fiscale temporare vor fi prelungite.
În 2020, datoria publică totală ca procent din produsul intern brut (PIB) a depăşit 100%, cu ani înainte de termen. Pentru context, datoria în raport cu PIB a Japoniei depăşeşte cu mult 200%.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO