- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (19.03.2023, 20:59)
- Liviu Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Americanii dezamorsează bomba cu ceas elveţiană: UBS cumpără Credit Suisse cu două miliarde de dolari
UBS a fost de acord să cumpere Credit Suisse după ce şi-a majorat oferta la peste două miliarde de dolari, autorităţile elveţiene fiind pregătite să modifice legislaţia ţării pentru a evita un vot al acţionarilor, scrie Ziarul Financiar, care citează publicaţia britanică Financial Times.
Urmărește
1113 afișări
UBS cumpără Credit Suisse cu două miliarde de dolari
UBS a fost de acord să cumpere Credit Suisse după ce şi-a majorat oferta la peste două miliarde de dolari, autorităţile elveţiene fiind pregătite să modifice legislaţia ţării pentru a evita un vot al acţionarilor, în timp ce se grăbesc să anunţe o tranzacţie înainte de luni, scrie publicaţia britanică Financial Times.
Tranzacţia pe toate acţiunile dintre cele mai mari două bănci elveţiene va fi anunţată chiar duminică seara şi va fi evaluată la o fracţiune din preţul de închidere al Credit Suisse de vineri, eliminând practic toţi acţionarii băncii-ţintă, au declarat trei persoane care au cunoştinţă directă a situaţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
UBS va plăti acum mai mult de 0,50 franci elveţieni pe acţiune în propriile acţiuni, faţă de o ofertă de 0,25 franci elveţieni făcută mai devreme, în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari, care a fost respinsă de consiliul de administraţie al Credit Suisse, au spus persoanele respective. Dar preţul rămâne cu mult sub preţul de închidere al Credit Suisse de 1,86 franci elveţieni, de vineri, potrivit FT.
Banca Naţională a Elveţiei a fost de acord să ofere o linie de lichiditate de 100 de miliarde de dolari pentru UBS ca parte a tranzacţiei, potrivit a două persoane familiarizate cu această chestiune.
De asemenea, UBS a fost de acord cu o atenuare a unei clauze privind o schimbare negativă semnificativă care ar anula acordul dacă marjele sale de risc de neplată a creditelor cresc, au adăugat acestea. Clauza de schimbare negativă semnificativă se aplică pentru perioada dintre semnarea şi încheierea tranzacţiei, au spus persoanele respective.
A existat un contact limitat între cei doi creditori, iar termenii au fost puternic influenţaţi de Banca Naţională a Elveţiei şi de autoritatea de reglementare Finma, au precizat persoanele respective. Rezerva Federală a SUA şi-a dat acordul pentru această tranzacţie, au adăugat aceştia.
Cu toate acestea, unele dintre persoane au criticat planurile de eludare a regulilor normale de guvernanţă corporativă prin împiedicarea unui vot al acţionarilor UBS.
Vincent Kaufmann, directorul executiv al Fundaţiei Ethos, care reprezintă fondurile de pensii elveţiene care deţin între 3% şi 5% din Credit Suisse şi UBS, a declarat pentru Financial Times că decizia de a ocoli votul acţionarilor asupra tranzacţiei reprezintă o proastă guvernanţă corporativă.
"Nu pot să cred că membrii noştri şi acţionarii UBS vor fi mulţumiţi de acest lucru", a spus el. "Nu am văzut niciodată astfel de măsuri luate; arată cât de gravă este situaţia".
Ambele părţi au fost blocate în discuţii cu autorităţile de reglementare încă de miercuri, când Credit Suisse a cerut BNS să îi ofere o linie de credit de urgenţă de 50 de miliarde de franci elveţieni (54 de miliarde de dolari).
Când această măsură de sprijin nu a reuşit să oprească scăderea preţului acţiunilor sale şi să împiedice clienţii panicaţi să îşi retragă banii, banca centrală a intervenit pentru a forţa o fuziune, după ce a devenit îngrijorată de viabilitatea celui de-al doilea mare creditor al ţării.
Ieşirile de depozite de la Credit Suisse au depăşit 10 miliarde de franci elveţieni pe zi la sfârşitul săptămânii trecute, a relatat FT. Clienţii au retras 111 miliarde de franci elveţieni de la grup în ultimele trei luni ale anului trecut.
Sâmbătă seară, cabinetul elveţian s-a reunit la Ministerul de Finanţe din Berna pentru o serie de prezentări din partea oficialilor guvernamentali, a BNS, a Finma şi a reprezentanţilor sectorului bancar.
Guvernul pregăteşte măsuri de urgenţă pentru a accelera preluarea şi intenţionează să introducă o legislaţie care să ocolească perioada normală de consultare de şase săptămâni necesară pentru acţionarii UBS, astfel încât tranzacţia să poată fi încheiată imediat, au declarat persoanele menţionate.
Cadrul tranzacţiei a fost conceput de autorităţile elveţiene de reglementare pentru a oferi stabilitate maximă sistemului bancar al ţării, au declarat persoanele informate despre acest subiect. Autorităţile elveţiene au obţinut deja aprobarea prealabilă din partea autorităţilor de reglementare relevante din SUA şi Europa, care se aşteaptă să emită declaraţii coordonate astăzi.
UBS va micşora drastic banca de investiţii a Credit Suisse, astfel încât entitatea combinată să nu reprezinte mai mult de o treime din grupul rezultat în urma fuziunii, au declarat două dintre aceste persoane.
Negociatorii au dat numele de cod Cedar pentru Credit Suisse, iar UBS este denumită Ulmus, potrivit persoanelor informate despre acest subiect.
Ca parte a tranzacţiei, FT a relatat anterior că UBS a solicitat concesii şi protecţii din partea guvernului, în special în ceea ce priveşte orice cazuri juridice şi investigaţii de reglementare în curs de desfăşurare la Credit Suisse care ar putea duce la amenzi sau pierderi. Cu toate acestea, este puţin probabil să obţină despăgubiri pentru orice pierderi de active, a declarat una dintre persoanele implicate.
De asemenea, UBS vrea să i se permită să introducă treptat orice cerinţe suplimentare cu care s-ar confrunta în conformitate cu normele globale privind capitalul care guvernează cele mai mari bănci din lume.
Acordul cu UBS vine la doar câteva luni după ce Banca Naţională Saudită şi Autoritatea de Investiţii din Qatar au injectat aproape 3 miliarde de franci elveţieni în Credit Suisse, ca parte a unei majorări de capital de 4 miliarde de franci elveţieni. Acestea sunt cei mai mari doi acţionari ai băncii şi deţin împreună 17% din acţiuni.
SNB, UBS, Credit Suisse şi Finma au refuzat să comenteze.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe