Americanii folosesc 50% din producţia de porumb pentru combustibili. Ce face România după ce a recoltat cea mai mare cantitate din ultimii 5 ani

La nivelul UE, bioetanolul este văzut ca o alternativă pentru reducerea emisiilor de carbon provenite din transporturi. Şi România trebuie să se alinieze normelor europene potrivit cărora, până în anul 2020, combustibilii folosiţi trebuie să conţină în proporţie de 20% bioetanol. Aşa că tot mai mulţi oameni de afaceri mizează pe culturile energetice şi investesc milioane de euro în fabrici de producţie de carburanţi ecologici obţinuţi din porumb.

Urmărește
1028 afișări
Imaginea articolului Americanii folosesc 50% din producţia de porumb pentru combustibili. Ce face România după ce a recoltat cea mai mare cantitate din ultimii 5 ani

Americanii folosesc 50% din producţia de porumb pentru combustibili. Ce face România după ce a recoltat cea mai mare cantitate din ultimii 5 ani (Imagine: Mediafax Foto)

Şi asta cu atât mai mult cu cât anul agricol 2011 a fost unul excepţional, iar producţia la nivel naţional a depăşit 10,4 milioane de tone, iar România a intrat în top 10 producători de porumb. În acelaşi timp, în China există regiuni care au înlocuit complet benzina cu bioetanol, iar în SUA, jumătate din recoltă merge către biocombusitbili.

Spre exemplu, omul de afaceri Ioan Niculae a investit 100 de milioane de euro într-o rafinărie de bioetanol la Zimnicea, în judeţul Teleorman. El spune că rafinăria are o capacitate de producţie de 100.000 de tone anual şi poate ajunge la 140.000 de tone prin contractele pe care le are cu diverşi furnizori.

"Acum, doar 5% din benzina este reprezentată de bioetanol, la Zimnicea producem şi ulei din porumb pe lângă bioetanol, iar 60-70% din combustibil merge către export, iar restul către Lukoil şi Petromidia", a declarat omul de afaceri pentru incont.ro.

Pentru cele 100.000 de tone obţinute la fabrică de la Zimnicea, Niculae spune că sunt folosite 320.000 de tone de porumb, din care 40% provin din producţia proprie.

Citeşte mai multe despre carburanţii ecologici obţinuţi din porumb pe www.incont.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici