ANAF: 12.000 declaraţii false privind redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit către o asociaţie

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Mureş a transmis Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş o sesizare penală, suspectând că formularele prin care au fost direcţionate sume din impozitul pe venit al unor persoane fizice către o asociaţie non-profit sunt false. Unitatea fiscală a primit la 17 mai, prin poştă, 745 de formulare tip 230, prin care persoane fizice direcţionau 2% din impozitul pe venit plătit în anul anterior, în beneficiul Asociaţiei de Îngrijire şi Ajutor la Domiciliu Elena, cu sediul în Cluj-Napoca.

Urmărește
3503 afișări
Imaginea articolului ANAF: 12.000 declaraţii false privind redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit către o asociaţie

ANAF: 12.000 declaraţii false privind redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit către o asociaţie (Imagine: Laszlo Raduly/Arhiva Mediafax Foto)

Formularele au fost trimise fără tabel centralizator şi fără împuternicirea persoanelor fizice înscrise, ridicând suspiciuni în privinţa legalităţii documentelor, se arată într-un comunicat al ANAF.

Reprezentanţii unităţii au identificat persoane fizice al căror nume figura în formulare, dar care care nu au optat pentru direcţionarea cotei de 2% către asociaţia respectivă.

"Situaţia centralizată la nivelul tuturor unităţilor subordonate DGFP Mureş arată că au fost primite până în prezent peste 1.200 de formulare tip 230 pentru aceeaşi entitate, în condiţiile în care în anul 2009 au fost depuse pentru asociaţia respectivă numai 15 cereri, pentru care a fost transferată suma de 656 lei, iar în 2010 un număr de 51 de cereri, suma virată fiind de 3.644 lei. Există suspiciuni de fals şi în cazul unor formulare din anii anteriori", se menţionează în comunicat.

ANAF a cerut date de la toate unităţile teritoriale, rezultând astfel că pentru Asociaţia Elena au fost transmise până la 21 mai circa 12.000 de formulare 230, pentru direcţionarea de sume din impozitele pe venit plătite în 2011. Acestea urmează să fie inventariate, centralizate şi verificate.

Organele de cercetare penală vor verifica legalitatea formularelor depuse, urmând apoi să fie stabilit şi prejudiciul estimat pentru anii 2009 şi 2010 şi sumele care fac obiectul cererilor aferente anului 2011.

"După finalizarea acestor proceduri, ANAF va dispune măsurile legale. ANAF recomandă persoanelor fizice să manifeste atenţie în legătură cu transmisia datelor personale de identificare, pentru evitarea situaţiilor în care acestea ar putea fi utilizate în activităţi ilegale. De asemenea, ANAF recomandă organizaţiilor şi asociaţiilor non-profit să respecte procedurile legale privind depunerea documentelor cu caracter fiscal prin împuterniciţi", se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici