ANAF a colectat venituri bugetare de peste 140 de miliarde de lei, în primele opt luni din 2017, cu 6% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2016

ANAF a colectat venituri de peste 140 de miliarde de lei, în primele opt luni din 2017, cu 6% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, autoritatea propunând un set de măsuri fiscale şi administrative, potrivit unui comunicat transmis vineri.

Urmărește
2201 afișări
Imaginea articolului ANAF a colectat venituri bugetare de peste 140 de miliarde de lei, în primele opt luni din 2017, cu 6% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2016

ANAF a colectat venituri bugetare de peste 140 de miliarde de lei, în primele opt luni din 2017

Totalul veniturilor bugetare colectate de ANAF în primele opt luni ale anului 2017 a fost de 140.399,1 milioane de lei, ceea ce reprezintă o depăşire cu 6% - indice nominal, respectiv un plus 7.936,5 milioane de lei, în cifre absolute, mai mult decât în perioada similară a anului 2016 (132.462,6 milioane de lei) şi un grad de realizare de 99,5% a programului de încasări stabilit prin legile bugetare anuale.

În ceea ce priveşte obligaţiile fiscale declarate, în primele opt luni ale anului 2017 s-a declarat un volum total de 142.778,4 milioane de lei, faţă de 135.078,45 milioane de lei, în perioada similară a anului 2016, o creştere în sumă absolută de 7.699,95 milioane de lei şi o creştere procentuală de 5,7%.

În privinţa estimărilor legate de colectarea veniturilor bugetare pentru întreg anul 2017, din analizele cu privire la potenţialul de colectare până la finele anului, rezultă un volum total al veniturilor de încasat corespunzător celui prevăzut în legile bugetare anuale, aşa cum au fost rectificate în luna septembrie, respectiv de 214.031,4 milioane de lei, ceea ce va reprezenta o depăşire cu 7,3% a încasărilor din anul 2016 (199.458,28 milioane de lei), respectiv un plus de venituri de aproape 14.500 de milioane de lei.

Conducerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) va supune aprobării, până la sfârşitul anului 2017, un set de măsuri fiscale şi administrative, cu scopul de a facilita conformarea voluntară la declararea şi plata obligaţiilor fiscale.

Pentru susţinerea parteneriatului „Fisc - Mediu Economic”, se iau în vedere următoarele măsuri: nivelul sumelor declarate de către contribuabili va fi analizat pe baza indicatorilor de risc. Se va avea în vedere evoluţia indicatorilor macroeconomici şi modul în care aceştia se regăsesc în creşterea bazelor de impozitare. În cazul constatării unor iregularităţi, administraţia fiscală, ca urmare a analizelor efectuate (nu în urma unei inspecţii fiscale), dispune măsuri pentru rectificarea cuantumului sumelor declarate până la următorul termen de depunere a declaraţiilor fiscale.

„Motivele pentru care contribuabilii nu reuşesc să achite la termen obligaţiile fiscale declarate vor fi analizate de către personalul din cadrul structurilor specializate ale ANAF. În cazul în care se constată că motivele de neplată a obligaţiilor sunt lipsa temporară de lichidităţi, cauzată de neonorarea la termen a obligaţiilor contractuale, se are în vedere încurajarea accesării mecanismului eşalonării la plată, în scopul evitării declanşării procedurii de executare silită”, se arată în comunicatul transmis de ANAF.

În cazurile de neconformare la măsurile dispuse de administraţia fiscală, precum şi în cazurile cu impact semnificativ, se vor aplica mãsuri coercitive, în conformitate cu legislaţia fiscalã în vigoare, avertizează instituţia.

„Modernizarea administraţiei fiscale vizează atât propriile proceduri, cât şi resursa umană şi va avea ca principale obiective evaluarea şi revizuirea modului de funcţionare a instituţiei pe principiile eficienţei şi eficacităţii şi reformarea managementului şi a sistemului de evaluare a performanţei în contextul alocării juste a resurselor de către Agenţie către structurile fiscale subordonate”, se mai arată în comunicat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici