ANAF a realizat în martie încasări peste programul MFP şi cu 13,62% mai mari decât anul trecut

ANAF a realizat în martie încasări de 10,66 miliarde lei, în creştere cu 13,62% faţă de luna similară a anului trecut şi uşor peste programul de venituri bugetare stabilit de Ministerul Finanţelor Publice, de 10,58 miliarde lei, în contextul unor rezultate la accize cu 12% mai mari decât estimările.

Urmărește
9 afișări

Potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), instituţia a avut în martie un grad de realizare de 100,78% a programului de încasări venituri bugetare comunicat de Ministerul Finanţelor Publice, în condiţiile unei supraperformanţe de 2,13% privind veniturile la bugetul de stat, unde încasările au totalizat 6,6 miliarde lei, cu 20% peste martie 2010.

"De la începutul anului şi până în prezent suntem pe un trend crescător în ceea ce priveşte totalul veniturilor realizate de A.N.A.F., comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Acest fapt se datorează pe de-o parte măsurilor pe care le-am întreprins pentru sprijinirea mediului de afaceri, iar pe de altă parte unei intensificări a activităţii de control şi inspecţie fiscală. Totodată, în ceea ce priveşte ponderea în Produsul Intern Brut a veniturilor colectate de A.N.A.F. se constată în luna martie a.c. o creştere de 0,12 puncte procentuale faţă de luna martie a anului precedent" a declarat preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, citat în comunicat.

Cea mai mare diferenţă faţă de program a fost înregistrată la încasările din accize, care au totalizat 1,22 miliarde lei, cu 11,87% mai mult decât ţinta stabilită de MFP. Comparativ cu martie 2010, încasările din accize au urcat cu 19,82%, ANAF precizează că evoluţia se datorează atât creşterii cotelor de impunere, cât şi îmbunătăţirii activităţii de colectare.

La taxa pe valoarea adăugată, prevederile bugetare au fost realizate în proporţie de 100,30% (3,05 miliarde lei faţă de un nivel programat de 3,04 miliarde lei). Faţă de luna martie 2010 s-a înregistrat o creştere a încasărilor cu 901,53 milioane lei (respectiv 41,84%).

"Creşterea substanţială a încasărilor de TVA se datorează atât modificării cotei de impunere (567,01 milioane lei), cât şi creşterii eficienţei activităţii de colectare şi diminuare a fenomenelor de evaziune şi fraudă fiscală (334,52 milioane lei)", se mai arată în comunicatul ANAF.

O evoluţie superioară nivelului programat a fost consemnată şi la impozitul pe profit, cu 30,5%, fiind încasaţi 297,5 milioane lei, cu 15% mai mult decât în luna corespunzătoare a anului trecut.

Singurele încasări în scădere de la bugetul de stat au fost la impozitul pe venit, unde rezultatul s-a plasat la 1,5 miliarde leim cu 4% sub program şi 2,19% mai jos decât în martie 2010.

O evoluţie sub aşteptări s-a înregistrat la veniturile din contrbuţiile de asigurări de sănătate, cu 2% sub program şi la încasările din contribuţiile de şomaj, unde s-a realizat 98,5% din nivelul programat.

Contribuţiile la pensii au urcat cu 6,32% faţă de anul trecut, fiind uşor depăşită ţinta de încasări stabilită pentru martie.

Bugetul general consolidat a înregistrat în primele două luni un deficit de 2,34 miliarde de lei, reprezentând 0,43% din PIB, mai puţin de jumătate comparativ cu ponderea de 1,1% din PIB din perioada similară a anului trecut.

Deficitul bugetului general consolidat a fost în primele două luni ale acestui an cu 59,8%, respectiv cu 3,47 miliarde de lei, mai mic decât valoarea raportată pentru perioada similară din 2010, în condiţiile în care veniturile totale au urcat cu 8,3%, iar cheltuielile s-au redus cu 4,4%.

Pentru primul trimestru al acestui an, ţinta maximă pentru deficit a fost stabilită la 8 miliarde de lei, pentru a angaja cheltuieli mai mari pentru investiţii.

Bugetul a avut anul trecut un deficit de 33,3 miliarde de lei, respectiv 6,5% din PIB, sub limita stabilită în acordul cu FMI, de 34,6 miliarde lei. Pentru acest an, autorităţile îşi propun să reducă deficitul bugetar la 4,4% din PIB (24 miliarde de lei).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici