Pachetul legislativ vizează înăsprirea condiţiilor pentru cazurile în care ar putea fi ridicate obstacolele tehnice în calea circulaţiei produselor, precum şi facilitarea accesului bunurilor fabricate într-o ţară UE pe pieţele celorlalte state membre.
"Motivul principal al acestei situaţii este bine cunoscut: barierele tehnice, impuse de statele membre pentru a împiedica intrarea pe piaţa lor a produselor străine. În multe cazuri, aceste bariere (…) au caracter pur protecţionist", se arată într-un comunicat al Parlamentului European.
Una dintre reglementări prevede norme mai stricte pentru orice ţară care doreşte să pună în aplicare cerinţe legate de taxarea produselor provenite din alte state europene, mai ales că regulile în vigoare sunt de multe ori interpretate în mod abuziv.
"Unul din elementele-cheie îl constituie dispoziţiile privind dovada conformităţii. Până acum, fabricantul era cel care trebuia să dovedească faptul că produsul său este conform cerinţelor specifice ale unui stat membru. Astăzi, administraţia competentă cu acreditarea este cea care va trebui să cunoască situaţiile de neconformitate. Orice procedură, dacă va avea loc, va fi mai scurtă (maxim 60 de zile), deoarece perioada în care statul membru va trebui să-şi anunţe decizia finală este clar definită", se arată în comunicat.
Astfel, după intrarea în vigoare a noilor reguli, fabricantul nu va mai avea obligaţia de a completa un formular complicat când va dori să introducă pe piaţă un produs.
Acest proiect se referă la bunurile care nu fac obiectul procedurilor de armonizare, respectiv la o mare parte din produsele de bază (25% din produsele de pe piaţă). Regulamentul va fi aplicat la nouă luni după intrarea sa în vigoare.