ANALIST: Acordul OPEC este o victorie a economiei asupra politicii. S-a pus o plasă de siguranţă sub pragul inferior al preţului petrolului

Jocul de-a şoarecele şi pisica pe care l-am văzut la reuniunea OPEC a lăsat impresia, iniţial, că un acord este imposibil de acceptat. Câteva ore mai târziu, imposibilul era realizat, spune Ole Hansen, Head of Commodity Strategy la banca de investiţii Saxo Bank.

Urmărește
1997 afișări
Imaginea articolului ANALIST: Acordul OPEC este o victorie a economiei asupra politicii. S-a pus o plasă de siguranţă sub pragul inferior al preţului petrolului

ANALIST: Acordul OPEC este o victorie a economiei asupra politicii. S-a pus o plasă de siguranţă sub pragul inferior al preţului petrolului (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AP)

„În acest moment, avem măcar siguranţa că s-a pus o plasă de siguranţă sub pragul inferior al preţului petrolului. Intrăm în faza delicată de aplicare a acordului, în care aceste reduceri trebuie asumate şi puse în practică de fiecare stat membru”, adaugă Hansen.

OPEC a ajuns, la Viena, la un acord care limitează producţia zilnică totală a statelor membre la 32,5 milioane de barili. Această reducere înseamnă o tăiere a producţiei cu 1,2 milioane de barili/zi din partea statelor membre OPEC şi cu 600.000 de barili/zi din partea celor care nu sunt membre.

În funcţie de dimensiunea contribuţiei fiecărui stat membru la acestă reducere, Ole Hansen crede că va fi o adevărată “luptă” pentru un preţ al ţiţeiului peste 54 dolari/baril. Producătorii din SUA sunt gata de atac, ceea ce va pune o oarecare presiune pe creşterea preţului, asta până când stocurile la nivel global încep să scadă cu adevărat.

Cu toate acestea, Hansen crede că echilibrarea pieţei se va produce mult mai rapid, în câteva luni, faţă de câteva trimestre, cum se credea iniţial.

„Dacă se alătură şi Rusia politicii de reducere a producţiei, am putea vedea o creştere peste pragul de 54$/baril. Fără Moscova, mi se pare greu de realizat, dar tot cred că vom avea o stabilizare a preţului undeva peste 45$ şi sub 55$. Iranul rămâne principalul obstacol, dar s-ar putea să vedem un acord de “îngheţare” în jurul cantităţii de 3,9 milioane de barili/zi, adică aproape de cifra declarată oficial la Teheran. Acordul de la Viena reprezintă o victorie a economiei asupra politicii şi totul rămâne la latitudinea statelor OPEC de a convinge piaţa că aceste angajamente se şi pun în aplicare, spre deosebire de eforturile eşuate din ultimii ani”, spune analistul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici