- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (06.02.2019, 14:40)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIST, după anunţul OMV Petrom: În cazul gazelor din Marea Neagră, fiecare are dreptatea lui, şi investitorii, şi statul
Decizia de a amâna investiţia în offshore-ul Mării Negre pune OMV Petrom într-o situaţie de relativă inferioritate, pentru că, în lipsa gazelor, compania ar putea pierde cotă de piaţă, spune Ionuţ Purica, cercetător la Academia Română şi director al Centrului de Consultanţă Energetică şi Ambientală.
Urmărește
2212 afișări
ANALIST, după anunţul OMV Petrom: În cazul gazelor din Marea Neagră, fiecare are dreptatea lui, şi investitorii, şi statul
„Ce se întâmplă cu investiţiile din offshore-ul Mării Negre este o chestiune care nu ne-ar afecta atât de mult, i-ar interesa mai mult pe unguri, care ar vrea să ia gaz de aici, ca să îşi diversifice sursele. OMV Petrom este pus într-o situaţie oarecum de inferioritate în raport cu competiţia, pe piaţa românească şi pe cea regională, pentru că dacă nu ai gaz să participi, pierzi cotă de piaţă”, spune Ionuţ Purica.
Analistul admite că decizia OMV Petrom poate fi interpretată şi ca o tentativă de negociere în lumina prevederilor legislaţiei – legea offshore şi OUG 114, care au nemulţumit investitorii – dar spune că pierderile OMV Petrom pe piaţă ar fi mai mari decât câştigul care ar apărea în cazul în care întârzie investiţia şi autorităţile schimbă ceva în legislaţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
„O renunţare, după explorare, este o acţiune antieconomică. Când faci explorare, cheltuieşti bani, bani pe care ai tot interesul să îi recuperezi din exploatare. Dacă faci exploare şi găseşti ce cauţi, ai tot interesul să vinzi, ca să îţi recuperezi banii. Îţi sar acţionarii în cap. Apar posibile scenarii de reacţie a statului. Statul spune că are un contract în care compania se obligă să facă explorări şi să investească în exploatare. Dacă exploatarea nu este făcută, contractul nu este respectat, apar penalităţi, apar posibilităţi de terminare a contractului. Dacă OMV Petrom nu vrea să investească în timp util, i se încheie contractul, eventual este penalizat, dacă există clauze în contract - bănuiesc că sunt, nu am văzut contractele - şi vor apărea companii doritoare să exploateze”, spune Ionuţ Purica.
Analistul spune că este o situaţie în care fiecare are dreptatea lui, „şi investitorii care spun că vor să vândă gazul oriunde pot, pentru a-şi recupera banii mai repede, şi statul are dreptate când spune că vrea să folosească gazul pentru naţia română. Investitorii vor negocia şi vor face presiuni să ia cât mai mult, statul român va impune limite de acceptabilitate”.
Întârzierea investiţiei nu face decât să deschidă mai mult spaţiul de vânzare pentru gazul rusesc, iar importurile româneşti de gaze naturale vor creşte şi acestea, pentru că producţia este în scădere iar zăcăminte de gaz importante se găsesc mai greu.
OMV Petrom a anunţat miercuri că mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în valoare de câteva miliarde în perimetrul Neptun Deep. Compania a precizat că va continua dialogul cu autorităţile pentru a înţelege calea de urmat şi că vrea să vadă zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate, spune compania în document.
Explorarea blocului Neptun din Marea Neagră este un joint venture între OMV Petrom şi compania americană ExxonMobil. În 2012 OMV şi ExxonMobil au anunţat că au descoperit rezerve de 42 până la 84 de miliarde de metri cubi de gaze.
Conform unor estimări ale Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, în trei perimetre din Marea Neagră există descoperiri potenţiale comerciale: perimetrul Neptun Deep - intre 42 si 82 miliarde de metri cubi de gaz, perimetrul Trident - aproximativ 30 miliarde metri cubi, perimetrul Midia si Pelican - sunt estimate descoperiri la 10 miliarde de metri cubi de gaze.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe