Analist: Economia românească nu va resimţi un şoc puternic în urma Brexitului

Economia românească în ansamblu nu va resimţi un şoc puternic în urma ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, chiar dacă relaţiile comerciale româno-britanice, destul de restrânse, se vor deteriora într-o oarecare măsură, sunt de părere economiştii consultaţi de Ziarul Financiar.

Urmărește
421 afișări
Imaginea articolului Analist: Economia românească nu va resimţi un şoc puternic în urma Brexitului

Analist: Economia românească nu va resimţi un şoc puternic în urma Brexitului

„Relaţia cu Marea Britanie în materie de comerţ este semnificativă, dar nu foarte mare. Este clar că după Brexit Marea Britanie va avea o performanţă economică mai modestă şi în acest context relaţiile comerciale se vor deteriora, însă pentru noi este mult mai important ce se întâmplă în Germania“, comenteză pentru ZF Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

România a exportat în Marea Britanie produse în valoare de 2,9 mld. euro din totalul exporturilor în valoare de 67,7 mld. euro în 2018, cele mai recente date. Importurile din Marea Britanie au însemnat şi mai puţin - 1,7 mld. euro dintr-o valoare totală a importurilor de bunuri ale României de 82,7 mld. euro (2%). Spre comparaţie, spre Germania au plecat produse în valoare de 15,5 mld. euro, peste 22% din totalul exporturilor de bunuri româneşti.

Cu toate acestea, anumite sectoare economice din România vor fi mai afectate de deteriorarea relaţiilor comerciale cu Marea Britanie: 30% din exporturile româneşti de maşini şi unelte şi de componente electronice pleacă spre Marea Britanie şi 23% din exporturile de textile, potrivit unei analize a casei de avocatură Clifford Chance Badea.

Compania de consultanţă KeysFin arată în cadrul unei analize că România este una dintre cele mai protejate economii de efectele directe ale Brexit din cauza relaţiilor economice relativ reduse. Analiza arată că, în scenariul unei ieşiri necontrolate a Marii Britanii din UE, impactul în pieţele fnanciare ar putea fi semnificativ.

În topul investitorilor străini în România, britanicii se aflau în 2017, cele mai recente date ale INS, pe locul 6, cu 749 de firme, 57.000 de angajaţi şi afaceri totale de aproape 32 mld. lei.

Votul britanicilor din vara lui 2016 se va concretiza vineri, 31 ianuarie 2020 când Marea Britanie părăseşte oficial UE după mai multe amânări. Urmează o perioadă de tranziţie de 11 luni, perioadă în care vor urma negocieri pentru drepturile şi statutul cetăţenilor europeni din Marea Britanie şi invers, dar şi în vederea agreării unui acord comercial între Marea Britanie şi UE.

Aproximativ 450.000 de români locuiesc în Marea Britanie. Cifra plasează diaspora românească a a doua cea mai numeroasă minoritate din Regatul Unit, după polonezi. În acest moment nu este foarte clar ce se va întâmpla cu cetăţenii români din Marea Britanie, însă atât autorităţile europene, cât şi cele britanice au dat asigurări că drepturile cetăţenilor nu vor fi afectate.

„Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană teoretic ne afectează pe mai multe canale Probabil cel mai important este ce se întâmplă cu românii care sunt acolo -care va fi statutul lor şi ce condiţii le vor fi oferite. Economia românească nu va resimţi un şoc atât de puternic, pentru noi subiectul cheie este acesta al românilor care muncesc în Marea Britanie“, mai comentează Ionuţ Dumitru.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici