Analist: Promovarea în liga emergentă secundară este cel mai important eveniment de la redeschidrea bursei din România
Promovarea în liga emergentă secundară reprezintă cel mai important eveniment de la redeschiderea pieţei interne de capital în urmă cu 25 ani, după mai multe decenii de economie planificată, spune Andrei Rădulescu, Director Analiză Macroecnomică, Banca Transilvania.
Analist: Promovarea în liga emergentă secundară este cel mai important eveniment de la redeschidrea bursei din România
Începând de luni 21 septembrie piaţa de capital din România a fost inclusă în categoria pieţelor emergente secundare, conform deciziei adoptate de FTSE Russell în septembrie 2019.
Rădulescu spune că în ceea ce priveşte perspectiva macro-financiară, includerea în liga emergentă a pieţelor de capital are loc într-un moment în care economia mondială şi economia Zonei Euro au intrat în ciclul economic post-pandemie, iar România se află la începutul unui deceniu în care poate concretiza oportunităţi fără precedent.
În acest context, promovarea pieţei interne de capital poate reprezenta o placă turnantă pentru accelerarea reformelor structurale şi transformărilor din economia internă, importante pentru aderarea României la grupul ţărilor dezvoltate (OCDE – Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică), dar şi la Zona Euro (nucleul dur al Uniunii Europene).
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Nu în ultimul rând, evenimentul poate fi privit ca o oportunitate pentru ca piaţa de capital din România să se transforme într-un centru financiar regional, atât în Europa de Sud-Est (unde România se numără pe primul loc din perspectiva dimensiunii PIB-ului), dar şi la nivel euro-asiatic, având în vedere amplele transformări geo-politice şi geo-economice care se prefigurează pentru acest deceniu.
Pentru ca aspectele de mai sus să se concretizeze trebuie însă accelerate măsurile pentru dezvoltarea pieţei de capital şi economiei reale, date fiind decalajele care despart România de Zona Euro şi de ţările din Europa Centrală şi de Est (Polonia).
O serie de indicatori confirmă potenţialul ridicat de dezvoltare pentru piaţa internă de capital, pornind de la elementarul capitalizare bursieră/PIB. Conform datelor Bloomberg anul trecut acest indicator s-a situat la 10% în România, inferior nivelurilor din Polonia (peste 26%), Germania (peste 57%) şi SUA (peste 167%), după cum se poate observa în primul grafic din partea dreaptă.
De asemenea, piaţa internă de capital continuă să fie puternic subevaluată din perspectiva indicatorului PER (price-to-earnings ratio), aspect evidenţiat în al doilea grafic alăturat.
Totodată, indicele BET a crescut cel mai puţin de la minimele din martie până în prezent, din perspectiva analizei comparative cu indicii Dow Jones, EuroStoxx 600 şi MSCI Asia Pacific (după cum se poate observa în al treilea grafic din partea dreaptă).
Continuarea procesului de dezvoltare din sfera pieţei de capital ar determina şi scăderea costurilor de finanţare din economie şi ar putea contribui la echilibrarea comportamentului economic al populaţiei şi companiilor, pentru că în zgomotul bursei se stabilesc permanent (prin interacţiunea cererii şi ofertei) cele două elemente fundamentale ale succesului într-o economie de piaţă: valoarea activelor/companiilor şi percepţia de risc investiţional.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO