Analişti: După trei decenii de scădere, dobânzile obligaţiunilor SUA ar putea exploda în acest an

După trei decenii de scădere, dobânzile din SUA sunt aproape de zero, iar unii experţi de pe Wall Street consideră că piaţa obligaţiunilor americane a devenit un balon speculativ care este pe cale să explodeze, potrivit CNN Money.

Urmărește
204 afișări
Imaginea articolului Analişti: După trei decenii de scădere, dobânzile obligaţiunilor SUA ar putea exploda în acest an

Analişti: După trei decenii de scădere, dobânzile obligaţiunilor SUA ar putea exploda în acest an (Imagine: Shutterstock)

Aproape 40% dintre cei 32 de analişti şi manageri de investiţii intervievaţi de CNN Money consideră că dobânzile vor începe să crească în acest an, iar alţi 30% consideră că trendul va fi remarcat în 2014.

Rezerva Federală a SUA anticipează că nu va ridica dobânda de politică monetară, aflată acum aproape de 0%, mai devreme de anul 2015.

În decembrie, banca centrală americană a anunţat că va menţine o politică monetară de stimulare a economiei până când şomajul va coborî sub 6,5%, evoluţie previzionată de Fed pentru 2015.

"La fel ca în cazul Japoniei, dobânzile scăzute pot fi menţinute pentru o perioadă îndelungată, însă în prezent se pare că toate stelele s-au aliniat în favoarea creşterii dobânzilor. În final nu contează prea mult dacă se va întâmpla în 2013, 2014 sau 2015. Ceea ce contează este să nu ai în portofoliu obligaţiuni atunci când dobânzile vor începe să crească", comentează un analist american pentru CNN Money.

Valoarea obligaţiunilor scade când dobânzile cresc.

Perspectiva creşterii dobânzilor în SUA este îngrijorătoare în special pentru investitorii privaţi, care s-au grăbit să preschimbe portofoliile de acţiuni pe obligaţiuni în urma crizei financiare de acum patru ani.

Investitorii individuali au investit aproape 210 miliarde de dolari în obligaţiuni de la începutul anului 2008, retrăgând în aceeaşi perioadă 700 miliarde de dolari din acţiuni. Numai în 2012, obligaţiunile au atras 90 miliarde de dolari de la investitori privaţi, în timp ce acţiunile au pierdut 150 miliarde de dolari.

Totodată, "aglomeraţia" de pe piaţa obligaţiunilor reprezintă un pericol suplimentar, consideră un analist al Schaeffer's Investment Research.

"Dacă am învăţat ceva în ultimii 100 de ani de istorie a pieţelor, este că atunci când mulţimea merge într-o direcţie ar trebui să te orientezi invers", spune el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici