- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Analişti financiari: Summit-ul de la Bruxelles va fi un eşec, dar zona euro va supravieţui
Summit-ul care începe joi la Bruxelles nu va furniza o soluţie decisivă la criza datoriilor suverane care devastează zona euro, dar uniunea monetară va supravieţui în actuala formă în pofida acestui eşec, potrivit unui sondaj realizat în rândul analiştilor financiari.
Analişti financiari: Summit-ul de la Bruxelles va fi un eşec, dar zona euro va supravieţui (Imagine: Mediafax foto/AFP)
Majoritatea celor care au afirmat că zona euro va supravieţui, 33 din cei 57 de analişti consultaţi, este însă foarte redusă. Două treimi din respondenţi se aşteaptă ca summit-ul, ce se desfăşoară pe durata a două zile, să eşueze.
"Este destul de clar că ţările membre ale zonei euro fac eforturi să păstreze uniunea. Îşi dau cu toţii seama că prăbuşirea zonei euro ar fi un eveniment apocaliptic. Actualul sistem are defecte, dar alternativa ar fi un salt în necunoscut şi cred că majoritatea consideră că ar fi o treabă foarte încurcată, astfel că lipesc cu bandă adezivă pe ici pe colo ca să ţină lucrurile la un loc", a declarat Dan McLaughlin, analist la Bank of Ireland.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
În urmă cu mai multe săptămâni, a fost realizat un sondaj similar, în care majoritatea analiştilor au declarat că zona euro nu va supravieţui în forma actuală.
Liderii europeni ar trebui să anunţe vineri, la încheierea summit-ului, strategia pentru a stopa criza de doi ani a datoriilor suverane, care s-a întins de la economiile mai mici ale zonei euro la ţări precum Italia şi Spania.
Franţa şi Germania, cele mai mari două economii ale uniunii monetare, susţin un plan de amendare a Tratatului de la Lisabona pentru a întări disciplina bugetară şi pentru a reforma regulile fiscale.
Schimbarea tratatelor se confruntă cu opoziţia unor membri UE din afara zonei euro, iar ţări precum Marea Britanie şi Finlanda au ameninţat cu blocarea unui acord dacă nu obţin garanţii care să le protejeze interesele naţionale.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO