- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Analişti: Portugalia va fi următoarea ţară care va solicita sprijin financiar extern
După Grecia şi Irlanda, Portugalia ar putea fi următoarea ţară care va solicita ajutor financiar extern, chiar dacă autorităţile de la Lisabona încearcă să convingă pieţele că situaţiile sunt foarte diferite, potrivit analiştilor.
Analişti: Portugalia va fi următoarea ţară care va solicita sprijin financiar extern (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)
"Pe pieţe, există ideea că după rezolvarea cazului Irlandei, Portugalia va ajunge în prima linie a pieţelor", a declarat Joao Cravinho, director la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru Portugalia.
Deocamdată, autorităţile portugheze îşi păstrează speranţa, insistând între diferenţele dintre cele două ţări, aşa cum au făcut-o şi în timpul crizei Greciei din primăvară.
Faţă de alte ţări, Portugalia nu s-a confruntat cu o bulă speculativă pe piaţa imobiliară iar nivelul său de îndatorare este la nivelul mediei Uniunii Europene, a declarat duminică preşedintele portughez Anibal Cavaco Silva, care speră să nu fie necesară intervenţia Fondului Monetar Internţional (FMI).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Programul de ajutor care va fi acordat de Uniunea Europeană (UE) şi FMI pentru Irlanda calmează temerile şi consolidează încrederea pieţelor, a spus ministrul de Finanţe al Portugaliei Fernando Teixeira dos Santos.
El a arătat că ţara sa dispune de un sistem bancar bine reglementat şi supravegheat şi a menţionat strategia clară a guvernului de reducere a deficitului bugetar.
Majoritatea analiştilor consideră însă că aceste argumente ar putea fi insuficiente pentru calmarea pieţelor.
Randamentul obligaţiunilor portugheze era, luni, la ora 11:00 GMT, în creştere la 6,527%, de la 6,508% la închiderea de vineri.
"Dacă aceste presiuni vor continua, Portugalia va fi nevoită să ceară ajutor extern", a declarat Tullia Bucco, analist la UniCredit.
Nick Firoozye, analist la Nomura, crede că necesarul de finanţare al Portugaliei este mai mare decât al Irlandei.
Portugalia are asigurată finanţarea în 2010 dar situaţia se va complica foarte mult în 2011, când ajung la maturitate datorii de 25,6 miliarde de euro, din care 19,7 miliarde euro în primul semestru.
În aceste condiţii, Parlamentul portughez urmează să aprobe vineri un buget de austeritate fără precedent, care include reduceri ale salariilor şi majorări ale impozitelor, pentru diminuarea deficitului bugetar de la 7,3% din PIB la 4,6% din PIB.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:15
Ministrul de Externe din Ucraina susţine „pacea prin forţă” într-un mesaj către Marco Rubio
-
astăzi, 09:42
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE