- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (06.08.2011, 13:50)
- Vlad Popescu , Vlad Popescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Analişti: Reducerea ratingului SUA nu este un mare şoc. Nu va avea un impact semnificativ
Reducerea ratingului Statelor Unite de către Standard & Poor’s (S&P) la AA+ "nu este un mare şoc", şi deşi pieţele de capital vor pune presiune pe dolar şi pe piaţa titlurilor de Trezorerie acestea nu vor fi accentuate, potrivit mai multor analişti contactaţi de Reuters.
Urmărește
160 afișări
Analişti: Reducerea ratingului SUA nu este un mare şoc. Nu va avea un impact semnificativ (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Nu este total neaşteptat. Cred că decizia a influenţat deja dolarul, într-o oarecare măsură (deoarece a fost anticipată de unii investitori - n.r.). Ne aşteptăm la noi presiuni pe dolarul SUA, dar o vânzare masivă este puţin probabilă", comentează analistul Vassili Serebriakov, expert în strategie valutară la grupul bancar american Wells Fargo.
El notează că piaţa titlurilor de Trezorerie SUA nu are mulţi rivali pe glob în privinţa "profunzimii şi lichidităţii", astfel că investitorii străini nu vor începe să vândă agresiv aceste active.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
"Va pune probabil noi presiuni de cumpărare pe alte monede cu titlu de safe-heaven (percepute drept investiţii sigure pe timp de criză - n.r.), precum yenul japonez şi francul elvetian. Va complica probabil viaţa autorităţilor japoneze şi elveţiene, care încearcă să tempereze aprecierea monedelor naţionale", a continuat Serebriakov.
Autorităţile japoneze şi Banca Naţională a Elveţiei au luat în această săptămână măsuri agresive pentru temperarea aprecierii monedelor naţionale în raport cu valutele de pe principalele pieţe de export ale celor două ţări. Yenul a atins în ultimii doi ani mai multe maxime istorice în raport cu dolarul, iar francul elveţian a crescut totodată puternic în raport cu euro.
Willian Larkin, manager de portofoliu fixed income la Cabot Money Management, consideră că reducerea ratingului SUA nu este un "mare şoc".
"Dacă nu s-ar fi întâmplat acum cred că ar fi avut loc probabil în două luni", a afirmat el.
De altfel, Larkin se aştepta la coborarea ratingului SUA încă de la începutul lunii august, când politicienii de la Washington au reuşit, dupa câteva luni de negocieri dure, să se pună de acord pe problema reducerii deficitului bugetar şi ridicarea plafonului datoriei de stat.
"Când au rezolvat într-un final cu plafonul datoriei de stat, este evident că au amânat nejustificat luarea unor decizii, că au evitat să abordeze unele probleme, iar pieţele nu aveau nevoie de asta. Un rating AA+ nu este o problemă importanta, dar va avea un efect", spune el.
Şi economistul şef pe SUA al Capital Economics Toronto, Paul Dales, a aratat ca decizia S&P nu va avea un impact semnificativ.
"Va avea loc probabil o clătinare iniţială a pieţei. Piaţa valutară ar putea resimţi unele efecte, ca şi titlurile de trezorerie", a afirmat el.
Dales consideră că investitorii se vor concentra pe problemele reale, adică pe datele economice din SUA.
SUA au pierdut ratingul de top AAA din partea Standard&Poors, lovitură fără precedent la adresa celei mai mari economii a lumii după o luptă politică ce lasă Statele Unite la un pas de default (incapacitate de plată).
Decizia agenţiei de rating ar putea creşte costurile creditării pentru administraţia americană, companii şi populaţie.
Perspectiva ratingului este negativă, ceea ce indică o altă posibilă retrogradare în următoarele 12-18 luni.
Celelalte două mari agenţii, Moody's şi Fitch, au menţinut în această săptămână ratingul de credit la SUA al "AAA".
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe