- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (01.02.2019, 18:56)
- Alina Botezatu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Analişti: Scăderea rezervelor României nu a fost provocată de intervenţia BNR pe piaţa valutară. Era cunoscută
Economiştii subliniază că plata unei emisiuni de obligaţiuni în euro este principalul motiv pentru care rezervele internaţionale ale României au scăzut în ianuarie faţă de decembrie, ceea ce era de aşteptat, deoarece data acesteia era cunoscută, nu intervenţiile pe piaţa valutară a Băncii centrale.
Urmărește
1674 afișări
Analişti: Scăderea rezervelor României nu a fost provocată de intervenţia BNR pe piaţa valutară. Era cunoscută
Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la data de 31 ianuarie 2019 au fost de 35,765 de miliarde de euro, o în scădere cu 1,035 miliarde de euro, comparativ cu acelea de la data de 31 decembrie 2018, conform datelor transmise vineri de Banca Naţională a României (BNR). În plus, la data de 31 ianuarie 2019, rezervele valutare la BNR se situau la nivelul de 31,922 de miliarde de euro, o scădere de 1,143 de miliarde de euro faţă de cele de la data de 31 decembrie 2018.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Ciprian Dascălu, economistul şef al ING Bank, şi Horia Braun Erdei, Chief Economist and Head of Research al Băncii Comerciale Române (BCR), susţin că principala cauză a acestei reducerii este menţionată în comunicatul BNR, respectiv scadenţa unui titlu emis în euro pe piaţa locală, de 960 de milioane de euro.
„Plăţile de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută au însumat circa 1.037 milioane euro (1,037 miliarde de euro), din care 960 milioane euro reprezintă rambursările de capital şi dobândă aferente emisiunii de obligaţiuni denominată în euro a Ministerului Finanţelor Publice (MFP - n.red.)”, menţionează comunicatul de presă al BNR.
În plus, Horia Braun Erdei a subliniat că este „o situaţie normală, nu are legătură cu vreo intervenţie pe piaţa valutară”.
„Scadenţa acestei obligaţiuni denominate în euro era cunoscută. Probabil au fost şi intervenţii ale BNR pe piaţă valutară, în apropierea valorii de 4.7700, dar principala cauza pentru scăderea rezervelor valutare a fost scadenţă acelui bond în euro”, a punctat şi Ciprian Dascălu.
În cursul lunii ianuarie, intrările au fost de 1,572 de miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor MFP, alimentarea contului Comisiei Europene (970 de milioane de euro) şi altele, mai menţionează comunicatul de presă al Băncii centrale. În schimb, ieşirile din ianuarie au fost de 2,715 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.
Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, iar în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,843 de miliarde de euro.
În plus, plăţile scadente în luna februarie 2019 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de MFP, însumează circa 247 de milioane de euro.
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: Acordul economic între UE şi Japonia intră în vigoare de vineri. Elimină taxe de 1 miliard de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate