Analiştii BCR văd un preţ de 0,72 lei pentru acţiunile FP şi recomandă cumpărarea acestora

Analiştii BCR recomandă cumpărarea acţiunilor FP şi au stabilit un preţ ţintă de 0,72 lei/titlu, după ce au calculat activul Fondului şi au aplicat un discount în funcţie de riscul de ţară şi unele slăbiciuni ale societăţii.

Urmărește
5 afișări

Acţiunile Fondului Proprietatea erau tranzacţionate la finalul şedinţei de joi la 0,63 lei, preţ în scădere cu 1,56%, pe un rulaj de 88,4 milioane lei.

"Am ajuns la o valoare unitară a activului net de 1,03 lei, bazându-ne pe o abordare conservatoare, la care am aplicat un discount de 30%. Astfel, am ajuns la preţul de 0,72 lei/acţiune. Preţul nostru ţintă va creşte în funcţie de scăderea discountului în cazul unor semnale concrete privind îmbunătăţirea acţiunilor guvernamentale privind companiile din portofoliul FP. Pe de altă parte, intenţia investitorilor care au achiziţionat acţiuni pe «piaţa gri» de a-şi marca profiturile ar putea frâna potenţialul de creştere al titlurilor FP cel puţin pe termen scurt", se arată într-o analiză a Fondului Proprietatea realizată de analiştii BCR.

Şeful Departamentului de Cercetare Pieţe de Capital al BCR, Mihai Iulian Căruntu, a declarat pentru MEDIAFAX că preţul ţintă a fost stabilit pentru o perioadă de 6 luni.

Valoarea unitară a activului net calculată de analiştii BCR este cu 7% sub valoarea oficială calculată de Fond, de 1,1124 lei/acţiune.

Analiştii spun că numai participaţia FP de 20% din acţiunile OMV Petrom (SNP) are o valoare de 0,31 în calculul valorii unitare a activului net realizată de BCR, iar celelalte titluri listate contribuie cu mai puţin de 10%.

"Statutul de «frontier market» (cu lichiditate şi capitalizare reduse - n.r.), împreună ratingul de neinvestire BB+ suveran al României, conform Standard & Poor's, se traduce într-un discount, care este în conformitate cu sentimentul de piaţă legat de riscul de investiţii în România", mai spun analiştii.

Două puncte slabe ale portofoliului FP sunt reprezentate de faptul că 55% din active sunt acţiuni la companii nelistate, iar aceasta ar putea îngreuna vânzarea unor participaţii.

O altă problemă, indicată de analişti, este faptul că statul este acţionar majoritar în multe companii importante la care FP este acţionar, precum, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

"Problema principală este că nu vedem o îmbunătăţire substanţială a profitabilităţii Nuclearelectrica şi Hidroelectrica în următorii ani, din cauza presiunii de a păstra preţul energiei electrice pentru consumatorii la niveluri scăzute, precum şi mecanismele de arbitrare încurajate de către administraţia publică de a subvenţiona complexurile mari energetice şi marii consumatori industriali. Pe de altă parte, în cazul celor trei centralele electrice pe bază de lignit, CE Craiova, CE Rovinari şi CE Turceni, supravieţuirea lor după 2012 este sub semnul întrebării. Având în vedere cerinţele de mediu, cheltuielile de 780 milioane euro pentru a îndeplini standardele UE, precum şi probabilitatea cumpărării prin licitaţie a certificatelor de CO2, începând din 2013, ambele care creează un risc mare de a face costurilor de producţie nesustenabile", se spune în raport.

Altă slăbiciune este politica de dividende propusă de Franklin Templeton, respectiv de a acorda dividende numai din sumele pe care le încasează din dividendele primite de la companiile din portofoliu şi din dobânzile pentru depozitele bancare, nu şi din sumele obţinute din tranzacţii cu acţiuni din portofoliu.

"Credem că discountul de 30% nu este exagerat, dacă avem în vedere faptul că cele cinci SIF-uri au fost tranzacţionate la un discount de peste 50% faţă de activele nete oficiale pentru o perioadă lungă de timp. Tranzacţiile cu aceste fonduri închise acoperă mai mult de jumătate din rulajul mediu zilnic al bursei, astfel că SIF-urile sunt o referinţă obligatorie pentru discountul viitor la care vor fi tranzacţionate acţiunile FP", afirmă analiştii.

Totuşi, ei cred că acţiunile FP vor avea un discount mai redus întrucât titlurile sunt mai atractive pentru portofoliul Fondului şi pentru că activul net al este de peste două ori mai mare decat activele nete cumulate ale celor cinci SIF-uri. În plus, un alt atuu este reputaţia Franklin Templeton şi experienţa acestuia în gestionarea activelor din pieţe emergente.

Analiştii mai spun că aceste acţiuni sunt atractive şi pentru că nu au un prag de deţinere cum este în cazul SIF-urilor.

FP are un capital social de 13,778 miliarde lei, divizat în 13,778 miliarde de acţiuni cu o valoare nominală de 1 leu.

La finalul anului trecut, statul deţinea, prin Ministerul Finanţelor Publice, 38,88% din acţiunile FP, iar restul titlurlor erau în portofoliile a 175 de companii şi fonduri de investiţii (19,49%) şi a 5.196 de persoane fizice (41,63%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici