Analiştii CFA Romania anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, la 4,8663. Cele mai pesimiste estimări

Analiştii economici se aşteaptă la o depreciere a leului în următoarele 12 luni, la 4,8663, cele mai pesimiste estimări indicând chiar depăşirea pragului de 5 lei/euro, arată cel mai recent studiu al asociaţiei CFA Romania.

Urmărește
819 afișări
Imaginea articolului Analiştii CFA Romania anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, la 4,8663. Cele mai pesimiste estimări

Analiştii CFA Romania anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, la 4,8663

În luna noiembrie 2019, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut faţă de luna anterioară cu 2,5 puncte, până la valoarea de 56,9 puncte (faţă de aceeaşi luna a anului anterior, Indicatorul a crescut cu 12,6 puncte). Această evoluţie s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului.

Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a crescut faţă de luna anterioară cu 3,8 puncte, până la valoarea de 68,8 puncte (faţă de aceeaşi luna a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a crescut cu 13,2 puncte). Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 1,8 puncte până la valoarea de 51,0 puncte (faţă de aceeaşi luna a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 12,3 puncte).

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 85% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8256, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8663.

Rată anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (noiembrie 2020/noiembrie 2019) a înregistrat o valoare medie de 3,52%.

Sunt de remarcat anticipaţiile privind majorarea ratelor de dobânda atât pentru scadenţele scurte (ROBOR 3M) cât şi pentru cele lungi (obligaţiuni suverane cu scadenţă 5Y denominate în RON), peste 66% şi respectiv 61% dintre participanţii la sondaj anticipând aceste evoluţii.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică, a fost lansat de către Asociaţia CFA România în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroecnomice.

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atât elemente specifice unui indicator de sentiment (încredere) care arată percepţia grupului de analişti membri ai Asociaţiei CFA România privind evoluţia pieţelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor şi riscurilor, cât şi un indicator fundamental de prognoza privind evoluţiile cursului de schimb, a ratelor dobânzilor şi inflaţiei.

Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile ÎI şi III ale examenului CFA.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condiţiile curente - referitoare la mediul de afaceri şi piaţă muncii; anticipaţiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piaţă muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rată inflaţiei, ratele de dobânda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţul petrolului.

Asociaţia CFA România este organizaţia profesioniştilor în investiţii din România, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (UŞA). Asociaţia CFA România este una dintre cele peste 159 de societăţi membre ale CFA Institute, şi are misiunea de a promova interesele specialiştilor în investiţii şi de a menţine standarde ridicate de integritate şi excelenţă profesională.

În prezent, Asociaţia CFA România are peste 240 de membri, majoritatea deţînători ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA) sau candidaţi pentru unul din cele 3 niveluri ale examinării care conduce la acordarea acestui titlu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici