Analiştii financiari: inflaţia va ramane exprimata în două cifre cel putin urmatoarele 12 luni

Indicatorului de încredere macroeconomică al Asociaţiei CFA România şi-a continuat scăderea pentru a sasea lună consecutiv, atingând valori similare cu cele de la începutul pandemiei. Anticipaţiile inflaţioniste au continuat să crească, indicatorul urmând să rămână la două cifre în următorul an.

Urmărește
432 afișări
Imaginea articolului Analiştii financiari: inflaţia va ramane exprimata în două cifre cel putin urmatoarele 12 luni

“Pe fondul aversiunii la risc declanşată de invazia Rusiei în Ucraina, precum şi a inflaţiei ridicate, indicatorului de încredere macroeconomică al Asociaţiei CFA România şi-a continuat scăderea pentru a sasea luna consecutiv, atingând valori similare cu cele de la începutul pandemiei corona. Anticipaţiile inflaţioniste au continuat să crească, participanţii estimand că inflaţia va ramane exprimata în două cifre cel putin urmatoarele 12 luni. De asemenea, conform rezultatelor sondajului, există riscul ca yield-urile titlurilor de stat să fie exprimate în două cifre in urmatoarele 12 luni”, declară Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele Asociaţiei CFA România.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut la valoarea de 32,9 puncte. Această situaţie s-a datorat în special scăderii, cu 5 puncte a componentei de anticipaţii, componentă care a înregistrat o scădere pentru a opta luna consecutivă. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 11%.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 77% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0216 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1121 lei pentru un euro.

Sunt de de remarcat anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă, atat ROBOR 3M (la valoarea de 7,57%), cât şi la titluri de stat (9,97% pentru scadenţă de 5 ani, respectiv 10,53% pentru scadenţă de 10 ani).

Este de remarcat şi reducerea, în continuare, a ponderii respondenţilor care cred că preţurile proprietăţilor imobiliare rezidenţiale din marile oraşe vor creşte în următoarele 12 luni, în acest exerciţiu nefiind înregistrată nicio opinie de majorare a preţului, concomitent cu majorarea ponderii participanţilor care consideră că preţul va scădea (peste 86%, cea mai mare pondere de la iniţierea sondajului). În acelaşi timp, 77% dintre participanţii la sondaj consideră preţurile proprietăţilor rezidenţiale din principalele oraşe ca fiind supraevaluate (cea mai mare pondere de la iniţierea sondajului).

Valoarea medie a anticipaţiilor pentru deficitul bugetului de stat în 2022 s-a mentinut la 6,9%. Evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2022 a crescut la 3,6%.

Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA România, de peste 11 ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA. Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condiţiile curente - referitoare la mediul de afaceri şi piaţă muncii, precum şi anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piaţă muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici