„Demararea unui vast program de investiţii publice constituie cel mai eficace instrument aflat la dispoziţia Guvernului pentru relansarea economiei”, este convingerea analistului economic, Aurelian Dochia. Alături de aceasta, există şi alte direcţii de care ar trebui să ţină cont Guvernul.
”Măsurile luate în acest sens, urmăresc protecţia forţei de muncă, asigurarea supravieţuirii financiare a firmelor şi asigurarea contribuţiei activităţii din sectoarele vitale ale economiei.
În niciuna dintre aceste 3 direcţii, măsurile luate nu vor fi suficiente şi vor apărea disfuncţii şi riscuri, cu atât mai serioase, cu cât criza se prelungeşte.
Un program de investiţii publice ar putea absorbii o mare parte din forţa de muncă care va ajunge în şomaj.
În al treilea rând, Guvernul trebuie să se îngrijească de asigurarea finanţării acestor programe de rezervare şi de investiţii.
La nivelul Uniunii Europene se discută soluţii de finanţare ca răspuns la criză şi România trebuie să se asigure că are acces la aceste programe.
Trebuie să asigurăm şi resurse interne pentru finanţare şi asta înseamnă, printre altele, să renunţăm la măsurile comuniste de creştere a veniturilor populaţiei peste creşterea economiei”, a declarat Aurelian Dochia, analist economic.
Aurelian Dochia explică că dincolo de supravieţuirea imediată, inventivitatea şi flexibilitatea de care va da dovadă fiecare firmă va face selecţia între cei care vor supravieţui şi cei ce vor falimenta.