- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (31.08.2023, 04:00)
- Bogdan Cojocaru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Analiză: BCE a tăiat capul inflaţiei, dar dobânzile ar putea creşte şi mai mult
BCE a tăiat capul inflaţiei, dar în loc au crescut două capete mai mici. Lupta continuă şi cresc şansele ca dobânzile să se mărească şi mai mult, arată o analiză Ziarul Financiar.
Urmărește
463 afișări
Sursa foto: MediafaxFoto
Inflaţia a accelerat în august în Spania, una dintre cele mai mari economii ale uniunii monetare, din cauza preţurilor mai mari ale carburanţilor. Eforturile OPEC în frunte cu Arabia Saudită şi ale Rusiei de a scumpi petrolul au lovit la celălalt capăt al lumii, în una dintre cele mai mari economii ale zonei euro. Cel mai probabil şi invazia de turişti străini a imprimat un impuls suplimentar scumpirilor.
Iar Spania era exemplul pozitiv de succes în lupta naţională şi pan-europeană cu preţurile. Indicatorul ajunsese la 1,9% în iunie, cu foarte puţin sub ţinta urmărită de Banca Centrală Europeană pentru întreaga zonă euro. Un rezultat invidiat de toată lumea. Unii analişti cred că inflaţia va continua să accelereze. Inflaţia a accelerat din nou, pe neaşteptate, şi în cele mai populate landuri din Germania, deşi cea mai mare economie din Europa nu reuşeşte să se îndepărteze de recesiune.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Primele țări care intră în 2025. În Australia, peste 1 milion de persoane s-au adunat în portul Sydney pentru focul de artificii
-
De la Mesopotamia la Calendarul Gregorian: Cum am ajuns să sărbătorim Anul Nou pe 1 ianuarie
-
BNR reuşeşte să păstreze cursul extrem de stabil şi afişează o cotaţie de 4,9741 lei/euro în ultima zi bancară din an
-
Generaţia europeană a României, la majorat: peste 3,6 milioane de copii s-au născut într-o Românie europeană, iar ei reprezintă astăzi aproape 20% din populaţia României.
În teorie, recesiunea frânează consumul şi astfel stopează creşterile de preţuri. Analiştii sunt optimişti şi se aşteaptă ca în curând situaţia să se îmbunătăţească uşor. De cealaltă parte, consumatorii îşi pierd încet încrederea în economie. În Franţa, retailerii, cei cu care guvernul de la Paris a aranjat trimestrul prelungit antiinflaţie cu reduceri de preţuri, au trecut la avertizări. CEO-ul de la Carrefour a spus că preţurile mari au forţat consumatorii să reducă masiv cheltuielile cu bunuri esenţiale. El a cerut guvernului să amâne aplicarea unei legi care plafonează la 34% promoţiile pe care retailerii le pot oferi.
Din spusele executivului, lanţul său de magazine ar vrea promoţii şi mai mari, spre exemplu reducerea preţului cu 60% la detergent, dar legea nu-i va permite. Statul în schimb doreşte combaterea cât mai rapidă a inflaţiei alimentare. Analiştii pun comentariile pe seama jocului dintre retaileri şi guvern de a da vina unul pe celălalt pentru scumpiri. În Franţa, retailerii şi guvernul negociază anual preţurile. Un alt lanţ de magazine, Les Mousquetaires, preconizează că preţurile vor rămâne ridicate până în martie anul viitor.
Toate acestea arată cât de nesigur este terenul pe care BCE luptă contra inflaţiei şi cât de neclar este orizontul. În acest context, şi după publicarea datelor regionale privind inflaţia din Germania, jucătorii de pe piaţa banilor (a datoriilor pe termen scurt) iau în calcul şanse de 60% ca banca centrală a zonei euro să majoreze dobânzile de politică monetară în septembrie. Procentul era de 50% în urmă cu o zi, scrie Reuters. În Germania, coşmarul inflaţionist, care reînvie trauma naţională a hiperinflaţiei din anii 1920, îi urmăreşte pe consumatori.
În landul Renania de Nord - Westfalia, care cu 18 milioane de locuitori este cel mai populat din ţară, creşterile de preţuri din august au avut la bază scumpirea articolelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte, a energiei pentru gospodării şi a băuturilor alcoolice şi tutunului. S-a mai domolit inflaţia la alimente, arată statistica, însă consumatorii nu percep acest lucru. Preţurile alimentelor au rămas cu mult mai sus decât erau acum un an, creând senzaţia că traiul devine tot mai scump. Această senzaţie este cuantificată prin indicele încrederii consumatorului în economie realizat lunar de institutul de cercetare a pieţei GfK. Indicatorul se află de câteva luni la niveluri neobişnuit de joase şi, spun analiştii de la GfK, va coborî uşor în septembrie, notează Deutsche Welle.
„Climatul pentru consum nu manifestă o tendinţă clară, nici în sus şi nici în jos, dar se află la niveluri foarte scăzute“, spune Rolf Bürkl, analist la institutului. „Astfel, şansele ca dispoziţia consumatorului să-şi revină considerabil anul acesta se reduc şi mai mult. Inflaţia ridicată persistentă şi, mai presus de toate, preţurile mari ale alimentelor şi carburanţilor împiedică recăpătarea încrederii de către consumator.“
Această lipsă de încredere poate deveni o frână pentru revenirea economică. Iar dispoziţia consumatorului se înrăutăţeşte cu toate că majorările salariale, ceva rar până în urmă cu câţiva ani în Germania, din al doilea trimestru au fost record, de 6,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea accentuată alimentează îngrijorările că inflaţia va găsi energie şi în costurile mai mari cu munca, scrie Financial Times.
Salariile mai mari reflectă majorarea salariului minim pe economie şi bonusurile acordate de companii angajaţilor pentru atenuarea impactului inflaţiei. În Spania, inflaţia generală a accelerat de la 2,3% în iulie la 2,6% în august. Este a doua creştere consecutivă a indicatorului. Inflaţia de bază, de la calcularea căreia sunt excluse elementele volatile precum preţurile alimentelor şi energiei şi care este urmărită mai îndeaproape de băncile centrale, este mult mai mare, de 6,1%, dar aceasta a decelerat foarte uşor. Nivelul a rămas atât de sus cel mai probabil din cauza consumului din turism, cred analiştii de la ING. În inflaţia generală, cele mai puternice presiuni ascendente au venit de la preţurile carburanţilor, mai scumpi din cauza creşterii cotaţiilor petrolului. Încă de la începutul verii preţurile ţiţeiului au crescut accentuat, de la 72 de dolari pe baril la 86 de dolari barilul. Mai rău este că petrolul probabil că va continua să se scumpească, putând ajunge la 90 de dolari pe baril până la sfârşitul anului. Dar multe depind de cum evoluează cererea globală, care depinde de starea de sănătate a economiei globale. China încetineşte, Germania stagnează, iar ce se va întâmpla cu SUA este incert. Mulţi economişti se aşteaptă la o încetinire bruscă sub efectul de frânare al creşterilor dobânzilor. Însă până acum economia americană a surprins pozitiv. Mai mult, ţările OPEC şi Rusia umblă la producţia de ţiţei tocmai pentru a ţine preţurile sus sau pentru a le majora. Analiştii de la ING se aşteaptă ca inflaţia spaniolă să-şi continue avansul.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Ultimele ore ale lui Liam Payne au fost detaliate de un judecător. Cinci persoane sunt acuzate de moartea sa
Citește pe www.zf.ro: Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Fake sau originală? Walmart a produs copii după gențile Birkin, denumite Wirkin. Cât costă produsul dupe
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Ilie Năstase și soția, Revelion la comun cu Brigitte și Florin Pastramă! Pericol de explozie în
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe